Hétvégi menü kuckózós őszi hétvégére

nlc | 2016. Október 07.
A vénasszonyok nyarának is vége, ideje berendezkedni a kuckózós őszi hétvégékre. E heti hétvégi menünk is ebben a hangulatban készült: egy különleges pirítóssal indul, van benne forró leves, izgalmas rántott hús és puding, és vacsorára egy isteni lepény, amivel végleg elbúcsúztatjuk az idei paradicsomszezont is.

Ez a hétvégi menü még csak egy átlagos őszi hétvégére készült, de ahogy romlik az idő, egyre inkább szükség lesz majd az igazi nagy kedvencekre épülő hétvégi menükre is: jöhetnek majd a húsos, sajtos és a kíméletlen kalóriabombákból álló hétvégi menük is. 

Kókuszos narancskrémes pirítós

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 3 dl tej
  • tepsi kikenéshez vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 zacskó kókuszreszelék
  • 1 db (2,5 cm-es szeletekre vágva) baguette

Narancskrém:

  • 30 g vaj
  • 500 ml krémsajt
  • 500 g porcukor
  • 4 db narancs leve
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Habard össze a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot, majd az öntetbe mártogasd bele a bagettszeleteket! Majd tedd ezeket egy műanyag dobozba, öntsd rájuk a megmaradt vaníliás öntetet, és rakd be pár órára a hűtőbe! 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, majd a vaníliás kenyérszeleteket forgasd meg kókuszreszelékben! Ha ezzel megvagy, helyezd a szeleteket a tepsibe, szórd meg még egy kis kókuszreszelékkel, majd süsd körülbelül 30 percig, amíg a kókuszreszelék és a tojás finom arany árnyalatot nem kap. 

Habard össze a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot, majd az öntetbe mártogasd bele a bagettszeleteket! Majd tedd ezeket egy műanyag dobozba, öntsd rájuk a megmaradt vaníliás öntetet, és rakd be pár órára a hűtőbe! 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, majd a vaníliás kenyérszeleteket forgasd meg kókuszreszelékben! Ha ezzel megvagy, helyezd a szeleteket a tepsibe, szórd meg még egy kis kókuszreszelékkel, majd süsd körülbelül 30 percig, amíg a kókuszreszelék és a tojás finom arany árnyalatot nem kap. 

 

 

3x zeller: zellerleves zellerchipsszel, zellerlevélpesztóval

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 kg (levéllel) zeller
  • 1 l húsleves

Pesztó:

  • pár csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl olaj
  • ízlés szerint bors
  • 5 evőkanál parmezán
  • 3 evőkanál (pirítva) dió
  • 1 csokor zellerlevél
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát és a zellert megtisztítjuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zellerből vágjunk le 20 vékony karikát, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a reszelt fokhagymát. Felöntjük az alaplével és lefedve puhára főzzük. Végül leturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. 

 

A chipshez a karikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük.

A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. 

A levest a chipsszel és a pesztóval tálaljuk.

 

 

Sárgabarackos bundában sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 dkg liszt
  • kevés cukor
  • ízlés szerint só
  • 3 db tojás
  • a sütéshez olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 50 dkg csirkemellfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A barackot cukros vízben felforraljuk, félretesszük, hagyjuk állni 20 percet, hogy megpuhuljon. A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, besózzuk, pár percig állni hagyjuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd a hűtőbe tesszük. A tojássárgájához adjuk a lekvárt, a bort és 10 dkg lisztet. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, hogy ne törjük össze a habot. Ezután hozzáadjuk a felkockázott barackot.
3. A csirkecsíkokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a masszában megmártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és rizzsel tálaljuk.

Kalória 425 kcal/adag

 

Répapuding

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál mazsola
  • 4 evőkanál szeletelt mandula
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg xilit
  • 6 evőkanál nádcukor
  • 6 dl rizstej
  • fél kávéskanál szerecsendió
  • 3 evőkanál (aprított) dió
  • 5 evőkanál tisztított vaj (ghi)
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kg (finomra reszelve sárgarépa
  • 1 kávéskanál (őrölt) kardamon
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A répát összekeverjük a tejjel, és 20-25 percig főzzük, amíg kicsit szárazabb lesz. Ekkor beletesszük a kétféle cukrot, az őrölt kardamom felét, és még 10-12 percig főzzük, majd félretesszük. A ghít felmelegítjük egy serpenyőben, beledobjuk a mandulaforgácsokat és aranyszínűre pirítjuk. Beletesszük a répát, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Jól összekeverjük, és együtt főzzük, amíg a massza elválik az edény oldalától. Melegen tálaljuk, a maradék őrölt kardamommal megszórva a tetejét.

 

 

Paradicsomos lepény (galette)

Hozzávalók:

  • 3 csipet só
  • a lekenéshez 1 db tojás
  • 170 g hideg vaj
  • 4 ek. hideg víz
  • 2 csipet szárított oregánó
  • 25 dkg (koktél) paradicsom
  • 220 g búzaliszt
  • néhány kanál bazsalikomos pesto
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért rajzoljunk körbe a tésztán és tépkedjük le a széleket.

5. A tészta közepét megkenjük pestoval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pestora ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.

6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha kész, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.  

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version