nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü borsóból, málnából, eperből és áfonyából

Hétvégi menü borsóból, málnából, eperből és áfonyából

Hétvégi menünk igazi nyári fogásokból áll: isteni gyümölcsös smoothie-val indítjuk, ebédre különleges gyümölcsleves, angolos fish & chips és egy nagyon finom málnás torta készül, a vacsora pedig egy könnyű saláta lesz. Főszerepben a borsó, málna, eper és áfonya.

Ha valamit, ezt a hétvégi menüt mindenképpen főzzétek végig! Voltak nagy kedvenceink a tavaszi hétvégi menük között is, de a friss nyári zöldség-gyümölcs választék, és a belőlük készülő ételek verhetetlenek!

Áfonyás-málnás turmix

Hétvégi menü nyári hangulatban

Hozzávalók:

  • 1,5 pohár gyümölcs: áfonya, málna, szeder
  • 1/2 pohár kókusztej
  • 1 pohár víz
  • 1/8 pohár darált zabpehely

Az alapanyagokat egy mély műanyag pohárba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.

Eperkrémleves rebarbarával és karamellizált mandulával

Hétvégi menü nyári hangulatban

Hozzávalók:

  • 30 dkg rebarbara
  • 30 dkg eper
  • 2 dl tejszín
  • 5-6 ek. cukor
  • 5 dl víz

A karamellizált mandulához:

  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 1 ek. porcukor
  1. A rebarbara végeit levágjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk, és a szárát kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük.
  2. Feltesszük főni a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a rebarbara megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt epret és a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk. Hűlni hagyjuk, majd ha már nem meleg a lábas, hűtőbe tesszük.
  3. A karamellizált mandulához a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon néhány perc alatt megpirítjuk. Ha megpirult, rászórunk kb. 1-1,5 evőkanál porcukrot és hagyjuk, hogy karamellizálódjon, folyamatosan mozgatva, rázogatva a serpenyőt. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
  4. A hideg levest tányérokba szedjük, és közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a karamellizált mandulával.

Fish & chips mentás zöldborsópürével

Hétvégi menü nyári hangulatban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg zsenge zöldborsó
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 6-7 levél friss menta
  • 50 dkg tengeri halfilé (fagyasztott)
  • só, bors
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • 1 kg (hasáb)burgonya
  • olaj a sütéshez

A borsót tegyük fel főni enyhén sós vízbe, amikor puha, szűrjük le. Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a mentaleveleket, és botmixerrel pürésítsük simára. A halat teljesen olvasszuk ki. Vágjuk nagyobb hasábokra, sózzuk, borsozzuk, hagyományos módon panírozzuk be, majd bő, forró olajban süssük ropogósra. Kínáljunk mellé hagyományos módon készített sült krumplit. 

Málnás minitorták

Hétvégi menü nyári hangulatban

Hozzávalók a tésztához (6 db 8 cm-es tartlethez)

  • 120 g liszt 
  • 55 g vaj 
  • 25 g cukor 
  • csipet só

Hozzávalók a túrós töltelékhez

  • 235 g tehéntúró 
  • 25 g cukor 
  • 1 db tojás 
  • 4 ek. tejszín 
  • 4 ek. gríz 
  • 40-50 szem málna

A liszt szitálásával kezdjük a műveleteket. Ezután hozzáadjuk a sót, cukrot és beledolgozzuk a puha vajat is. Alaposan átgyúrjuk a masszát, majd 25 percre egy fedeles edényben a hűtőben pihentetjük. Ez alatt előkészítjük a sütőformákat. A 25 perc elteltével a lehűlt tésztát 6 egyenlő nagyságú részre szeljük fel, és ezeket a kisebb darabokat belenyomkodjuk a sütőformákba úgy, hogy a közepén egyenletes, lapos fenekű mélyedést alakítunk ki. A formákat 180 fokos sütőbe tesszük, és 10-15 percen át sütjük. 
Ezalatt összeállítjuk a túrótölteléket: először krémesítjük a túrót, majd hozzáadjuk a cukrot, a felvert tojásokat, és végül a kemény habbá felvert tejszínt is. Ezután megmossuk a málnát és lecsepegtetjük. A sütőből kivesszük a formákat, belekanalazzuk a tölteléket és a tetejére ráültetjük a málnaszemeket. Ezután rövid időre újra visszatesszük a sütőbe a formákat, amíg a tészta és a töltelék széle enyhén sárgás-barnás színt vesznek fel. A málnaszemeket egyébként a sütés után is rá lehet tenni a túrós masszával megöltött tésztaformákra – egyesek szerint a friss gyümölcs ízével még finomabb ez a nyalánkság.

 

Áfonyás csirkesaláta

Hétvégi menü nyári hangulatban

Hozzávalók:

  • 2 bögre vegyes salátakeverék
  • 1 bögre friss áfonya
  • 2 szál újhagyma, felszeletelve
  • 5 dkg kéksajt
  • főtt csirkemell

Az öntethez:

  • 6 ek. olaj
  • 3 ek. fehér borecet
  • 2 kk. méz
  • 1 kk. mustár
  • só, bors

Az öntet hozzávalóit tegyük egy zárható üvegbe, és rázzuk jól össze.
A főtt vagy sült csirkemellet szedjük szét kisebb falatkákra.
Rendezzük egy tálra a salátát, a hagymát, a sajtot, a megmosott áfonyát, és keverjük össze.
Locsoljuk meg az öntettel. Halmozzuk a saláta tetejére a csirkemelldarabkákat.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top