Ellenállhatatlan túrós édességek

nlc | 2016. Október 16.
Túró nélkül lehet élni, de nem érdemes – ezt mi magyarok pontosan tudjuk. Különösen akkor erősödik fel ez az érzés, ha tartósan külföldre költözik valaki, és rájön, hogy hiába a szupermarketek óriási választéka, szinte semmi esély az igazi magyar túró helyettesítésére. Még szerencse, hogy itthon ilyen gondunk nincs, így akár most azonnal készülhet egy kis túrós édesség. Rajtunk nem múlik, hoztunk néhány ellenállhatatlan receptet.

Annyi túrós ételünk van: ott a nagy kedvenc, a túrós csusza, a jobbnál jobb túrós lepények és quiche-ek, a mamiféle tökéletes túrós pogácsáról és túrós stangliról nem is beszélve. Ha pedig a sós túrósokon túl vagyunk, jöhetnek a fantasztikus túrós édességek is!

Túrós rétes

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg (rögös) túró
  • 2 db tojás
  • 10 dkg (olvasztott) vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg (édes) morzsa
  • 1 csomag réteslap
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Konyharuhára helyezzük a réteslapot és az olvasztott vajjal megkenjük. A következő lapot ráhelyezzük, és azt is megkenjük vajjal. A túrót a tojással, cukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral, csipet sóval elkeverjük. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a réteslapot, közé szórjuk az édeskeksz-morzsát is. A tetejét lekenhetjük olvasztott vajjal vagy tojással. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon sütjük kb. 15-20 percig.

  

Ötperces túrós süti

Hozzávalók az ötperces túrós sütihez:

  • 3/4 bögre (fehér finom) liszt
  • bő fél bögre cukor
  • 50 dkg zsíros (tehén) túró
  • 1 nagy doboz (330 g) 20%-os tejföl
  • 6 db tojás
  • 1 kocka (10 dkg) puha vaj
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as).

3. Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!

 

 

Poharas túró rudi torta

Hozzávalók a csokis morzsához:

  • 50 cukor
  • 1 db tojás
  • 65 g vaj
  • 65 g étcsokoládé
  • 35 g búzaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg porcukor

a tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Először elkészítjük a sütimorzsához a csokis sütit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. (kivételesen nem baj, ha rendesen átsül, mert így lehet csak szétmorzsolni.)

2. Közben elkészítjük a túrós részt. A tejszínt habbá verjük és elkeverjük a túróval, a porcukorral és a citromhéjjal.

3. Ha a brownie teljesen kihűlt, kézzel szétmorzsoljuk és kisebb poharak aljára adagoljuk. Rá aztán jöhet a túrós massza, aztán megint morzsa, megint túró, majd a tetejére megint morzsa. Legfelülre közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsoki. (Szerintem akkor a legjobb, ha alul van egy adag morzsa, rajta sok túró, a tetején megint morzsa és csoki. Szóval a képen láthatónál kevesebb szint van benne.)

 

Vaníliás krémtúró mazsolakompóttal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg mazsola
  • 1 evőkanál (elhagyható) rum
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dl víz
  • 1,5 dl tejföl
  • 35 dkg túró
  • fél db vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A túrót a tejföllel, mézzel és a kikapart vaníliamagokkal turmixgépben krémesre keverjük. A végén a tejszínt is hozzáadjuk, ezzel is összeturmixoljuk. Tálkákba vagy poharakba adagoljuk, hűtőbe tesszük. A mazsolakompóthoz a mazsolát és a fél cm-esre aprított aszalt gyümölcsöket lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Közepes lángon addig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak, és felveszik az összes folyadékot. A végén hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk lehűlni, és tálaláskor a vaníliás túróra kanalazunk belőle. A maradékot hűtőben tároljuk, sokáig eláll.

 

Túrós kalácsfelfújt

1. hozzávaló kategória neve:

  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 0,5 l tej
  • 30 dkg kalács
  • 20 dkg eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.

 

Túrós-mákos palacsinta meggylekvárral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 ek. cukor
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • kb. 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • a tálaláshoz (meggy) lekvár
  • 2 ek. egész mák
Kategóriareggeli
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk. 

 

 

Túrórudi-tortácskák

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 7,5 dkg cukor
  • 75 dkg túró
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg + 15 dkg a bevonathoz étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 25 dkg zabkeksz
  • 1,5 teáskanál zselatin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.

 

Még több túrós édesség az NLCafén:

Exit mobile version