E heti hétvégi menünk diétásnak nem nevezhető, de olyan fogásokból áll, melyek egyáltalán nem tartalmaznak lisztet, sok-sok zöldséget viszont annál inkább, így ha a hosszú hétvégén inkább a szénhidrátbajnokoknak szólt a hétvégi menü, akkor most lehet kompenzálni ezzel a lisztmentes, zöldségközpontú hétvégi menüvel.
Citromos-gyömbéres muffinok
Hozzávalók:
- 200 g cukor
- 180 g darált mandula
- tálaláshoz porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
- 1 dl étolaj
- 150 g vaj
- 6 db tojás
- fél teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral és a tojásokkal. Hozzákeverjük az olajat, és belereszeljük a citrom héját. A mandulát elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a gyömbérrel. A két tál tartalmát összekeverjü, és muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.
Kókusztejes édesköményleves
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1-2 csipet bors
- 5 dkg vaj
- 1-2 dl kókusztej
- pár csepp lime leve
- 2 db édeskömény
- 1 fej salátahagyma
Elkészítés
Daraboljuk fel az édesköményeket, vágjunk belőlük 4 szép, vékony szeletet, ezeket serpenyőben süssük ropogósra a vaj felében. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a tisztított, felaprított hagymát, és levesesfazékban a maradék vajon pároljuk meg a darabokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, körülbelül 25 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk le, majd adjunk hozzá 1 dl kókusztejet, ha így még túl sűrű, adjuk hozzá a másik deci kókusztejet. Ízesítsük pár csepp lime-lével, egyszer forraljuk fel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk újra. Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott ánizsos édesköménylevelekkel, és helyezzünk minden tányérba egy-egy sült édesköménydarabot.
Currys-paradicsomos kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók 2 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 db paradicsomkonzerv
- 1 evőkanál mogyoró
- 4 dl alaplé
- fél teáskanál currypor
- 40 dkg burgonya
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál őrölt kömény
Elkészítés
Egy fazékban olajat melegítek és rádobom a hagymát, dinsztelem. Finoman sózom, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. Hozzáöntöm a paradicsomot és az alaplevet, beledobom a külső, négybe aprított káposztát és felforralom. Beleborítom a krumplit, sózom, majd fedő alatt 10 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, ráöntök egy evőkanál olajat és ráteszem a csíkozott káposztát. Rászórok fél kávéskanál curryt és folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt „pirosra” pirítom. Csak a végén sózom, hogy ne engedjen levet. Az alapból kimerek egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Tálaláskor megszórom a pirított káposztával, mogyoróval és a petrezselyemmel. Tipp: Pár csepp citromlé még pikánsabbá teszi.
Lisztmentes brownie diákcsemegével
Hozzávalók 30×25 cm-es tepsihez:
- 20 dkg cukor
- 5 db tojás
- 15 dkg vaj
- 35 dkg étcsokoládé
- 2,5 dkg tejszín
- 15 dkg diákcsemege
Elkészítés
A vajat vagy margarint mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd belekeverjük a csokoládét, simára dolgozzuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük, majd beleöntjük a vajas/margarinos csokoládét (ha megszilárdult, újra megmelegítjük, hogy folyós legyen). Hozzáadjuk a tejszínt, alaposan elkeverjük. (A massza összeesik, ez nem baj.) Egy 30×25 cm-es tepsi oldalát kivajazzuk, alul sütőpapírral kibéleljük, ebbe öntjük a masszát. A tetejét simára húzzuk, megszórjuk a kissé összedarabolt diákcsemegével. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Ekkor a teteje repedezett lesz, a belseje kissé puha. Kínálhatjuk vaníliafagylalttal vagy csokoládéöntettel.
|
Saláta mákos-majonézes öntettel
Öntet:
- 3 kiskanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál mustár
- 1 dl majonéz
- 2-3 kiskanál darált mák
- 3 kiskanál mandarin leve
Saláta:
- 2-3 kanál mazsola
- 1 db paradicsom
- 3-4 evőkanál dió
- fél fej jégsaláta
- 3 db mandarin
- 1 szelet főtt csirkehús
Elkészítés
Tegyük egy tálba a saláta hozzávalóit: a jégsalátát csíkokra vágva, a paradicsomot felszeletelve, a sült húst felaprítva. Szórjuk rá a mazsolát, a diót, és adjuk hozzá a mandaringerezdeket. Keverjük össze, és locsoljuk meg az öntettel. A mákos öntethez keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük mustárral, a mandarin levével, az apróra vágott fokhagymával és a mákkal.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü őszi kedvencekkel