Hétvégi menü lisztmentes finomságokkal

nlc | 2016. November 04.
Hétvégi menünk ezúttal ugyanis lisztmentes receptekből áll, így a gluténérzékenyek is nyugodtan végigfőzhetik.

E heti hétvégi menünk diétásnak nem nevezhető, de olyan fogásokból áll, melyek egyáltalán nem tartalmaznak lisztet, sok-sok zöldséget viszont annál inkább, így ha a hosszú hétvégén inkább a szénhidrátbajnokoknak szólt a hétvégi menü, akkor most lehet kompenzálni ezzel a lisztmentes, zöldségközpontú hétvégi menüvel.

Citromos-gyömbéres muffinok

Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 180 g darált mandula
  • tálaláshoz porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 150 g vaj
  • 6 db tojás
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral és a tojásokkal. Hozzákeverjük az olajat, és belereszeljük a citrom héját. A mandulát elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a gyömbérrel. A két tál tartalmát összekeverjü, és muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.

 

Kókusztejes édesköményleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1-2 csipet bors
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 dl kókusztej
  • pár csepp lime leve
  • 2 db édeskömény
  • 1 fej salátahagyma
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Daraboljuk fel az édesköményeket, vágjunk belőlük 4 szép, vékony szeletet, ezeket serpenyőben süssük ropogósra a vaj felében. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a tisztított, felaprított hagymát, és levesesfazékban a maradék vajon pároljuk meg a darabokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, körülbelül 25 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk le, majd adjunk hozzá 1 dl kókusztejet, ha így még túl sűrű, adjuk hozzá a másik deci kókusztejet. Ízesítsük pár csepp lime-lével, egyszer forraljuk fel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk újra. Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott ánizsos édesköménylevelekkel, és helyezzünk minden tányérba egy-egy sült édesköménydarabot.

 

Currys-paradicsomos kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál mogyoró
  • 4 dl alaplé
  • fél teáskanál currypor
  • 40 dkg burgonya
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál őrölt kömény
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy fazékban olajat melegítek és rádobom a hagymát, dinsztelem. Finoman sózom, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. Hozzáöntöm a paradicsomot és az alaplevet, beledobom a külső, négybe aprított káposztát és felforralom. Beleborítom a krumplit, sózom, majd fedő alatt 10 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, ráöntök egy evőkanál olajat és ráteszem a csíkozott káposztát. Rászórok fél kávéskanál curryt és folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt „pirosra” pirítom. Csak a végén sózom, hogy ne engedjen levet. Az alapból kimerek egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Tálaláskor megszórom a pirított káposztával, mogyoróval és a petrezselyemmel.  Tipp: Pár csepp citromlé még pikánsabbá teszi.

 

Lisztmentes brownie diákcsemegével

Hozzávalók 30×25 cm-es tepsihez:

  • 20 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 35 dkg étcsokoládé
  • 2,5 dkg tejszín
  • 15 dkg diákcsemege
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat vagy margarint mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd belekeverjük a csokoládét, simára dolgozzuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük, majd beleöntjük a vajas/margarinos csokoládét (ha megszilárdult, újra megmelegítjük, hogy folyós legyen). Hozzáadjuk a tejszínt, alaposan elkeverjük. (A massza összeesik, ez nem baj.) Egy 30×25 cm-es tepsi oldalát kivajazzuk, alul sütőpapírral kibéleljük, ebbe öntjük a masszát. A tetejét simára húzzuk, megszórjuk a kissé összedarabolt diákcsemegével. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Ekkor a teteje repedezett lesz, a belseje kissé puha. Kínálhatjuk vaníliafagylalttal vagy csokoládéöntettel.  

 

 

Saláta mákos-majonézes öntettel

Öntet:

  • 3 kiskanál tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 dl majonéz
  • 2-3 kiskanál darált mák
  • 3 kiskanál mandarin leve

Saláta:

  • 2-3 kanál mazsola
  • 1 db paradicsom
  • 3-4 evőkanál dió
  • fél fej jégsaláta
  • 3 db mandarin
  • 1 szelet főtt csirkehús
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Tegyük egy tálba a saláta hozzávalóit: a jégsalátát csíkokra vágva, a paradicsomot felszeletelve, a sült húst felaprítva. Szórjuk rá a mazsolát, a diót, és adjuk hozzá a mandaringerezdeket. Keverjük össze, és locsoljuk meg az öntettel.  A mákos öntethez keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük mustárral, a mandarin levével, az apróra vágott fokhagymával és a mákkal.

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Exit mobile version