Már csak azért is érdemes kekszet sütni, mert nemcsak finom és szép, de akár saját készítésű gasztroajándékként is megállja a helyét. Celofánba csomagolva az adventi naptár zsebeiben is elrejthetünk egy-két kekszet, vagy a Mikulás-csomagba is tehetünk néhány darabot.
Rengeteg téli motívumot készíthetünk, a hópehelytől kezdve a szánkón át a különféle Mézi-alakokig sok-sok különleges kekszkiszúró közül választhatunk. Hogy ezek a kekszek szépek is legyenek, formatartó tésztát kell választani, vagyis olyan tésztát, amit ki tudunk nyújtani, és amiből szabályos mintákat tudunk szaggatni úgy, hogy ezt a mintát a kekszek sütés közben is megtartják. Ha ilyen kekszet szeretnénk sütni, soha ne tegyünk a tésztájába sütőport. A sütőportól megemelkedik a tészta, és eltorzul a minta.
A tészta összeállításánál dolgozzunk gyorsan, és feltétlenül tegyük hűtőbe a masszát minimum fél órára. Ha sütipecséttel szeretnénk mintát nyomni a kekszre, akkor érdemes a szokásosnál kicsit vékonyabbra, kb. 2 mm-esre nyújtani a tésztát.
Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjünk neki a díszítésnek, ha már teljesen kihűltek a kekszek, és az első díszítés előtt nyomjunk pár próbamintát sütőpapírra, vagy akár egy tányérra, hogy lássuk, milyen erővel kell nyomni a tubust, hogy folytonos vonalat tudjunk vele rajzolni. Ha elkészültünk a mintával, hagyjuk megdermedni a cukormázat.
Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés
Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 25 dkg hideg vaj
A díszítéshez:
- Dr. Oetker Dekor Toll cukormáz – 4 színben
- Dr. Oetker Dekor Toll csokoládé- és karamellízű cukormáz – 4 ízben