Karácsonyi kekszgyártás: cukiság minden mennyiségben

nlc | 2016. December 20.
Elővesszük a fiókból kedvenc téli kiszúróformáinkat, tésztát gyúrunk, és esténként kekszet sütünk a gyerekekkel. Beindult az idei házi kekszüzem!
Karácsonyi kekszgyártás: cukiság minden mennyiségben

Már csak azért is érdemes kekszet sütni, mert nemcsak finom és szép, de akár saját készítésű gasztroajándékként is megállja a helyét. Celofánba csomagolva az adventi naptár zsebeiben is elrejthetünk egy-két kekszet, vagy a Mikulás-csomagba is tehetünk néhány darabot.

Rengeteg téli motívumot készíthetünk, a hópehelytől kezdve a szánkón át a különféle Mézi-alakokig sok-sok különleges kekszkiszúró közül választhatunk. Hogy ezek a kekszek szépek is legyenek, formatartó tésztát kell választani, vagyis olyan tésztát, amit ki tudunk nyújtani, és amiből szabályos mintákat tudunk szaggatni úgy, hogy ezt a mintát a kekszek sütés közben is megtartják. Ha ilyen kekszet szeretnénk sütni, soha ne tegyünk a tésztájába sütőport. A sütőportól megemelkedik a tészta, és eltorzul a minta.

A tészta összeállításánál dolgozzunk gyorsan, és feltétlenül tegyük hűtőbe a masszát minimum fél órára. Ha sütipecséttel szeretnénk mintát nyomni a kekszre, akkor érdemes a szokásosnál kicsit vékonyabbra, kb. 2 mm-esre nyújtani a tésztát.

Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjünk neki a díszítésnek, ha már teljesen kihűltek a kekszek, és az első díszítés előtt nyomjunk pár próbamintát sütőpapírra, vagy akár egy tányérra, hogy lássuk, milyen erővel kell nyomni a tubust, hogy folytonos vonalat tudjunk vele rajzolni. Ha elkészültünk a mintával, hagyjuk megdermedni a cukormázat.

Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés

Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:

A díszítéshez:

Tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version