A burgonya felsőfoka: tökéletes sült és tepsis krumpli

nlc | 2017. Január 08.
Egy jó sült krumplinak vagy tepsis krumplinak nehéz ellenállni. Frissen elkészítve isteni köret, húsok mellé, szószokba mártogatva is jó ropogtatni. Most megmutatjuk, hogy lesz tökéletes a sült krumpli és a tepsis krumpli.

Otthon talán nem a szarvasgombás sült krumpli lesz a favorit, mi is inkább az egyszerű sült krumpli hívei vagyunk, de az legyen jó ropogós és friss. Ugyanígy, a tepsis krumpli is a maga egyszerűségében tökéletes ha jól készítjük el. 

Tökéletes sült krumpli

Hozzávalók:

  1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, alaposan megtörölgetjük és hasábokra vágjuk.
  2. Serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt (kb. ujjnyi mélységben).  Közepes lángon kisütjük a krumplit (szinte hólyagosra), majd lecsepegtetjük, tányérra szedjük és hűlni hagyjuk.
  3. Ha kihűlt, újra felmelegítjük a zsírt és közepes lángon még egyszer átsütjük a krumplit, majd lecsepegtetés után – még forrón – sózzuk.

Tökéletes tepsis krumpli

Hozzávalók:

1. A krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk és gerezdekre vágjuk (ne túl vastagra!)

2. Enyhén sós vizet forralunk, majd kb. 5 percig főzzük a krumplit, ha kész, leszűrjük.

3. A tepsibe olívaolajat vagy olvasztott vajat locsolunk, beleöntjük a félig főtt krumplit, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk és 180-200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben meg-megrázzuk, átforgatjuk, hogy ne ragadjon le és mindenhol piruljon.

Jamie Oliver tepsis krumplija

Hozzávalók:

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Lábasba tesszük, felöntjük hideg vízzel, hogy ellepje, sózzuk-borsozzuk, majd felforraljuk és 6-7 percig főzzük. Ha letelt az idő, leszűrjük, majd hagyjuk állni 3 percig, ekkor kicsit megrázogatjuk a szűrőben, majd egy tepsibe öntjük – egy rétegben. Meglocsoljuk az olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, megforgatjuk a krumplit az olívaolajban és 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk. 45 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Ekkor egy fakanál hátlapjával enyhén szétnyomjuk a krumplit, hogy nagyobb felületen érintkezzen a tepsivel – így még ropogósabb lesz. Egy-két löttyintésnyi olívaolajat egy tálba öntünk, hozzáadjuk a rozmaringot, 1 kiskanálnyi vörösborecetet és a fokhagymagerezdeket, összekeverjük, majd az egészet a krumplira öntjük. Megrázogatjuk a tepsit és visszatoljuk a sütőbe további 40-45 percre.

 

További krumpli témájú cikkek az NLCafén:

Exit mobile version