7 forró leves, hogy könnyebben túléld a zimankót

nlc | 2017. Január 18.
Ha van valami, ami még a legnagyobb hidegben is át tud melegíteni, akkor az egy tányér forró leves. Érdemes egyszerre nagyobb adagot főzni, hogy 2-3 napra való adag legyen belőle, így mindig lesz mihez nyúlni, ha átfagyva értek haza a munkából vagy az esti sétáról.

Lehet a téli leves krémleves, nagyiféle magyaros leves, vagy az utóbbi évek nagy kedvence, sütőtökkrémleves is készülhet millió variációban, de ha szeretnétek újabb ízekkel bővíteni a választékot, akkor próbáljátok ki ezeket a recepteket is

Gesztenyekrémleves pirított vargányával

Hozzávalók:

1. A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici Cayenne-borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki.

2. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan.

3. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.

Minestrone

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. A babok, a cukkini, a tészta és a spenót kivitelével minden hozzávalót tegyünk egy nagy lábasba, és főzzük kis lángon 5-6 óráig, esetleg nagyobb lángon 3-4 óráig.

2. Ha összefőttek a zöldségek, adjuk a leveshez a vörös és a fehér babot, a cukkinit és a tésztát – hagyjuk, hogy 20-25 perc alatt ezek is megpuhuljanak. Ezután keverjük bele a spenótleveleket és a zöldbabot, majd főzzük 5 percig, hogy ezek is átmelegedjenek! Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk!

Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves

Hozzávalók 2-3 adaghoz: 

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát, majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom, és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.

Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sült krumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszú távon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban sütést, és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb!

 

Spenótkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

A vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, és forgassuk át rajta a megtisztított spenótot. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, és öntsük fel a húslevessel. Fedő alatt főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Öntsük fel a tejjel, a tejszínnel, forraljuk össze. Ízesítsük a reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, szerecsendióval. Botmixerrel pürésítsük a levest.

A parmezánhajóhoz teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi reszelt sajtot olvasszunk meg úgy, hogy kör alakban olvadjon szét a sajt. Mikor kicsit kezd szilárdulni, óvatosan süssük meg a korong másik oldalát is. Egy spatulával emeljük ki, helyezzük egy kis tálkába vagy muffintepsi mélyedéseibe. Nyomkodjuk az edény oldalához a sajtot úgy, hogy dermedéskor felvehesse a formáját. Mikor kihűlt a sajt, vegyük ki a formából, és tegyük a leves tetejére.

Babkrémleves ropogós szalonnával

Hozzávalók:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 

A fazekat lángra tesszük és melegíteni kezdjük, majd belerakjuk az olajat, és beleszórjuk a felvágott hagymát. Üvegesre pároljuk, és ezt követően beletesszük a fehér babot. Felöntjük alaplével (vagy vízzel), belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, és puhára főzzük a babot. Ha nehezen fő, pótoljuk az alaplét/vizet.

A babérlevelet kivesszük, majd a levest leturmixoljuk. Citrom levével és joghurttal savanyítjuk, sózzuk-borsozzuk. Alaplé hozzáadásával állíthatjuk be a sűrűségét.

A szalonnát serpenyőben közepes láng felett pirosra sütjük és a levessel tálaljuk.

Kókuszos thai leves

 
 

Hozzávalók:

1. Egy közepes fazékban hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a fokhagymát, a gyömbért és a currypasztát úgy 5 perc alatt.

2. Az illatos keverékben süssük elő a csirkét néhány perc alatt!

3. Adjuk a csirkéhez az alaplevet, a halszószt és a vizet!

4. Mikor felforrt, sózzuk, vagy adjunk hozzá még fűszert ízlés szerint.

5. Egy levesestálba helyezzük el a tésztát, és öntsük rá a levest! Néhány perc alatt a forró lé megfőzi a tésztát is. Tálalás előtt facsarjunk bele egy kis lime-levet is!

Tejszínes gombaleves

Hozzávalók:

A vajat vagy az olívaolajat főzőedényben hevítsd fel és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd meg a hagymát, majd a felszeletelt gombával együtt is pirítsd még néhány percig ügyelve, nehogy leégjen. Öntsd fel másfél liter vízzel, forrald fel. Közben a répát és a petrezselyemgyökeret tisztítsd meg, vágd karikákra. Tedd a forrásban lévő levesbe, sózd, borsozd ízlés szerint. Gyöngyöző vízben főzd puhára a zöldségeket.

Két merőkanálnyi gombát merj ki a levesből, és turmixold össze a tejszínnel. Öntsd vissza a forrásban lévő levesbe, és forrald az egészet még néhány percig. Mielőtt levennéd a tűzről a tejszínes gombalevest, fél mokkáskanálnyi őrölt szerecsendióval ízesítheted.

Tálalás előtt vékony szeletekre vágj fel egy zöldhagymát vagy néhány levél petrezselyemzöldet, és szórd a leves tetejére. Tejföllel is gazdagíthatod.

NLCafé-tipp: Laktózérzékenység esetén a tejszín helyett használhatsz kókusztejet vagy kókusztejszínt.

Exit mobile version