Csokis zsemle
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 300 g BL 80 liszt
- 300 g BL 55 liszt
- 135 ml szoba-hőmérsékletű víz
- 135 ml meleg tej
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás
- 110 g kristálycukor
- 50 g puha vaj
- 80 g süthető étcsokoládé-pasztilla
- 2 tk. vaníliakivonat
- 1 ek. méz
- csipetnyi só
- a kenéshez 1 felvert tojás
Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.
A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).
A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.