Tízezer kalóriás poharas édességek

nlc | 2017. Február 12.
Szinte lehetetlen hibázni a poharas édességekkel. A legtöbb pohárkrém egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon mutatós, és természetesen finom is. Tökéletes desszert egy vasárnapi ebéd végén.

A pohárkrémek nemcsak finomak és szépek, hanem olyan egyszerűek is, hogy különösebb konyhai rutin nélkül is össze lehet állítani egy finom desszertet. A variációk száma végtelen, a krém alapja legtöbbször mascarpone és tejszínhab keveréke, de vannak joghurtos, tejfölös, túrós receptek is, bátran kombináljuk őket! 

Rétegezhetjük szezonális gyümölcsökkel, ízesíthetjük a krémet mákkal, narancs- vagy citromhéjjal, használhatunk hozzá babapiskótát, keksz- vagy sütimorzsát, és még a pohárkrémek tálalását is variálhatjuk. Készülhet mini pohárban, szinte csak 1-2 kanálnyi adag, vagy hagyományos 1-2 dl-es pohárban rétegezve, vagy tálalhatjuk nagy edényben is, ahogy a britek klasszikus édességét, a trifle-t szokták tálalni. Egy biztos, akárhogy is készül a pohárkrém, kalóriában nem lesz hiány!

 

Nutellás túrórudi-krém házilag

 
 
 

Hozzávalók 2-4 adaghoz:

1. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük. Adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejszínt is.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a túrós keveréket, és elkeverjük – lehetőleg úgy, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
3. A Nutellát enyhén megolvasztjuk, a mogyorót durvára vágjuk.
4. A habot/krémet poharakba adagoljuk: egy réteg túrókrémre kevés Nutellát kanalazunk, majd ismét túrókrém következik, és a tetejére ismét Nutella. Durvára vágott mogyoróval megszórva azonnal tálaljuk.

Banános-csokis pohárkrém

Hozzávalók:

A csokis édesség receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.

Ananászos-kókuszos tiramisu

Hozzávalók:

Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
 

Citromkrémes poharas desszert

 

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 200 g keksz /lehet zabkeksz, győri édes kekszek, kókuszossal például nagyon finom
  • 2,5 dl habtejszín

A citromkrémhez:

  • 5 db tojás
  • 4 citrom reszelt héja és leve
  • 180 g cukor
  • 70 g vaj

A recept folytatásáért kattints ide, a Falusi libák blogjára.

Mákosguba-“tiramisu”

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 4 db száraz kifli
  • 10 dkg darált mák
  • 2 dl narancslekvár
  • 2,5 dl tej
  • 5 dl hideg habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 7 dkg porcukor

A kiflit karikázzuk fel egyforma karikákra. A mascarponét keverjük el a tejjel, a porcukorral és a darált mákkal. A tejszínt verjük fel kemény habnak, óvatosan forgassuk össze a mascarponekrémmel. Kínálótál (vagy 4-6 kisebb tál) aljára szedjünk a mákos krémből, rétegezzünk rá kiflikarikákat, szedjünk rá narancslekvárt. Folytassuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére krém kerüljön. Tegyük a hűtőszekrénybe minimum 4-5 órára (de legjobb, ha egy éjszakára), hogy a kifli megpuhuljon.

Passiógyümölcsös ricottakrém

 

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 250 g ricotta
  • 2 db passiógyümölcs
  • 6 db édes, érett nektarin
  • 8 db babapiskóta
  • 2 tk narancsvirágméz
  • 2 tk citromfűszörp
  • őrölt fahéj
  • 1/2 narancs frissen facsart leve

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.

Narancsos tiramisu tojás és alkohol nélkül

Hozzávalók 4 adaghoz:

  1. Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel.
  2. A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
  3. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.

A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.

Nutellás-kávés desszert

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A recept az Álom.Íz.Világ blogon folytatódik. 

Exit mobile version