nlc.hu
Gasztro

Zabpalacsinta: egészséges reggeliből igazi kedvenc

Sok kísérletezés után íme, a jól működő recept: zabpalacsinta

Ez a palacsinta nem csak egy finom desszert: ideális reggeli vagy uzsonna, minden egyes alapanyaga egészséges, egyszóval egy főnyeremény.

A zabpalacsinta azóta óriási divat, amióta sokan keresnek alternatívát a búzalisztes ételekre. Több okból kerülhetjük a búzafinomlisztet a fogyókúrától az önként vagy egészségügyi okokból vállalt gluténmentes étrendig. Palacsinta nélkül márpedig az élet szomorú és sivár, úgyhogy meg kellett keresni a búzaliszt nélküli megoldást!

Jelentős kihívás, hiszen a búzafinomliszt – vagy akár a tönkölyliszt – gluténtartalma fontos a vékony palacsintákhoz, ez ad rugalmasságot a tésztának. Mivel mi most egy gluténmentes és valóban működő receptet szeretnénk, nem is a vékony változattal jelentkezünk.

Zabpalacsinta

Zabpalacsinta, kávé, induljon a nap! / Fotó: MusicianAtHeart, Getty Images

Palacsinta, crêpe, pancake

A magyar palacsinta vékony, tányérnyi méretű és felcsavarjuk vagy hajtogatjuk. Ez a francia típusú, nagyon vékony crêpe; szintén francia rokona a hajdinalisztből készült sós galette.

Az angolszász országokban azonban a palacsinta, vagyis a pancake alatt egy másik finomságot értünk: a ducira sütött, kisebb átmérőjű pancake-et. Már látványra is egyértelmű, hogy ez egy „puffancs”. A tésztát megemeli a sütőpor vagy a szódabikarbóna.

A zab érdekessége, hogy főzve egy nyákos réteget képez, gondoljunk csak a zabkására. A sikért (azaz glutént) nem tartalmazó zablisztnek azonban más sütési tulajdonságai vannak, mint a hagyományos liszteknek. Legkönnyebben ezért úgy alkalmazható kenyérfélében és süteményekben, ha keverjük egy gluténtartalmú liszttel, rozsliszttel, tönköllyel vagy búzaliszttel. Így áll össze egy formázható, jól süthető tésztává.

Sikértartalmú liszt hozzáadása nélkül sem lehetetlen sütni vele: az alábbi receptben a banán és a sütőpor segít abban, hogy duci, amerikai stílusú palacsintát süssünk belőle.

A zab dicsérete

A zab értékes gabonaféle. Egykor gyomnövényként nőtt, ma is nagy részben takarmányozásra használják, pedig többre érdemes. Napjainkban éppen nagy divatja van, nem érdemtelenül, hiszen bővelkedik az emberi szervezetet éltető, tápláló anyagokban. B1-, B5-, B6- és E-vitamin, ásványianyag- és fehérjetartalma mellett gazdag rostban, és természetes értágító, valamint koleszterincsökkentő hatású. További remek élettani hatása, hogy természetes savlekötő. A modern táplálkozásban nem utolsó szempont, hogy a már említett magas rosttartalma miatt tovább okoz teltségérzetet, mint a legtöbb gabonaféle, és az 55-ös glikémiás indexe révén (ez az alacsony tartomány teteje) szintén, nem okoz ugyanis nagy vércukoremelkedést.

Zabpalacsinta – glutén, tej-, tojás és cukormentes recept

Ebben a receptben igazi extra, hogy glutén, tej, tejtermékek, tojás és hozzáadott cukor nélkül is jól működik – nem hiányzik belől egyik komponens sem. Cukrot természetes formában tartalmaz, elsősorban az érett banánok révén, de a finomított, fehér cukrot elkerülhetjük vele.

Ha édesítenénk, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal teli a méz, a juharszirup, az agavészirup, kevésbé egészséges, de kiváló kísérői a mogyorókrém és a lekvár, no és persze bármilyen friss vagy aszalt gyümölcs.

Zabpalacsinta

Zabpalacsinta teljes őrlésű zablisztből sütve / Fotó: MEDITERRANEAN, Getty Images

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes őrlésű zabliszt vagy zabpehelyliszt
  • 2 közepes érett banán
  • 3,3 dl növényi tej, pl. mandulatej
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • Olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
  • Ha szükséges a masszához, egy kis víz
  • Ízlés szerint őrölt fahéj
  • + Ízesítés, feltét a kedvünk szerint

Elkészítése:

  • Ez a recept érett banánnal működik, a már kásásodó húsú, barnuló héjú banán is tökéletes.
  • Botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítsük, adjuk hozzá a zablisztet, a sütőport és a növényi tejet, majd elegyítsük.
  • Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. Ha túl sűrű, nem folyós, kis vízzel hígíthatjuk. Ellenkező esetben egy kis lisztet még elbír.
  • Serpenyőben hevítsünk olajat, és merőkanállal szedjünk ki egy kis palacsintára való. Ez egy nagy, mély merőkanál fele. Olyan sűrűnek kell lenni a nyers tésztának, hogy ne folyjon el vékonyan a serpenyőben. Edénymérettől függ, de egyszerre többet is süthetünk egymás mellett.
  • Vegyük vissza kis-közepesre a lángot (ki kell tapasztalni az ideális hőfokot), és oldalanként addig süssük pár percig, még szépen barnul, de szabad égett foltoknak keletkeznie rajta. (Mint pl. a hagyományos palacsintán a sötétbarna-fekete foltoknak.)
  • Emeljük ki lapáttal, és kedvünk-ízlésünk szerint csorgassuk, kenjük vagy együnk hozzá gyümölcsöket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top