Huszonkét olyan élelmiszert vizsgált meg a szlovák élelmiszerfelügyelet a szlovák agrártárca kérésére, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt hoznak forgalomba. A teszt rávilágított arra, hogy a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak és értékesítenek Szlovákiában, mint Ausztriában.
Több víz, kevesebb íz
A vizsgált termékek közül az üdítőitaloknál a szlovák piacra szánt termékeknél több tartósítószert és mesterséges édesítőszert mutattak ki, addig a vizsgált fűszerek esetében nagyobb víztartalmat és törmelékanyag-arányt állapítottak meg. A csomagolt tea vizsgálata során kiderült, hogy a Szlovákiában értékesített termékek kevésbé illatosak és ízletesek, mint az osztrák piacon ugyanezen márkanév alatt értékesített árucikkek. A sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyagarány, a hústermékek pedig a szlovák piacon forgalmazottaknál kevesebb húst tartalmaztak, mint Ausztriában.
“A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk” – mondta a vizsgálat eredményeiről Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat. Hozzátette: vizsgálatuk eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.