Ilyenkor, amikor csak valami gyors édességet szeretnénk készíteni, felejtsük el a tortákat, a pitéket, helyettük most a falatnyi finomságok, egyszerű sütik, villámgyors pohárkrémek között kell keresgélni.
Almás palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 kk. élesztőpor
- 2 alma
- 3 ek. cukor
- csipetnyi só
- a sütéshez: vaj
A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.
Brigadeiro
Hozzávalók:
- 3 tubus sűrített tej (cukrozott)
- 5-6 ek. cukrozatlan kakaópor,
- 3 ek. vaj
- 1 bögre tortadara, csokireszelék
A sűrített tejet a vajjal együtt egy fazékba mérjük, hozzáadjuk a kakaóport, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 20 percig főzzük. A sűrű krémet hűlni hagyjuk, majd enyhén vajas kézzel kis gombócokat formázunk belőle, meghempergetjük tortadarában, és hűtőben hagyjuk pihenni tálalás előtt.
Retro citromos joghurthab
Hozzávalók 4-6 kis pohárnyi adaghoz:
- 2 dl hideg habtejszín
- 200 g natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- (1 csomag zselatinfix) – elhagyható
- 3 ek. méz
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Narancsos-joghurtos pohárkrém
Hozzávalók:
- 2-3 narancs
- 10 dkg zabpehely
- 2 dl habtejszín
- 40 dkg natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 ek. méz
- 5-6 ek. darált mandula
A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a mézzel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos keveréket a felvert tejszínnel.
A narancsot meghámozzuk, és kifilézzük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: A pohár aljába tejszínes-joghurtos krémet kanalazunk, rászórunk egy réteg zabpelyhet, erre narancsgerezdeket helyezünk, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. A tetejét megszórjuk darált mandulával.
Tipp:
A narancs helyett használhatunk mandarint is!
Diós csavart rudacskák
Hozzávalók 1 tepsihez:
- 125 g liszt (+ amennyit felvesz, hogy gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk)
- 1/2 ek. sütőpor
- 1/2 ek. kristálycukor
- 25 ml olaj
- 100 ml tej
- 1 csipet só
A recept Levendula lány blogján folytatódik.
Gyors mogyoróvajas csokigolyó
Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:
- 10 dkg darált mandula
- 5 ek. mogyoróvaj (peanut butter)
- 2-3 ek. juharszirup/méz
- 2 tk. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg tejcsokoládé vagy csokicseppek
- 2 tk. kókuszolaj (elhagyható)
- kb. 5 dkg sós földimogyoró
1. A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk.
2. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk.
3. Diónyi gombócokat formázunk a masszából és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük.
4. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk.
Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.
Gyors túrós süti
Hozzávalók:
- 3/4 bögre (fehér finom) liszt
- bő fél bögre cukor
- 50 dkg zsíros (tehén) túró
- 1 nagy doboz (330 g) 20%-os tejföl
- 6 tojás
- 1 kocka (10 dkg) puha vaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
1 bögre = 2,5 dl
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as).
3. Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Csokis joghurthab
Hozzávalók:
- 8 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg natúr joghurt
- 2 ek. méz
A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet.
Fahéjas csokikrém
Hozzávalók:
- 200 g sült sütőtök
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 4-5 ek. habtejszín
1. Ha van kész sült sütőtök, akkor egyszerűen kikanalazzuk a belsejét, ha nincs, akkor értelemszerűen sütünk. (Feldaraboljuk, a magját kidobjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük. 200 fokon sütjük kb. 40-50 percig és aztán hűlni hagyjuk.)
2. Hozzáadjuk a sütőtök kikanalazott húsához a fahéjat, a kakaóport és pár evőkanál (fel nem vert) habtejszínt. Botmixerrel turmixoljuk. Ha hígabbra szeretnénk, adhatunk még hozzá tejszínt.
Csokis-banános palacsinta
Hozzávalók 2 főre:
- 2 tojás
- 250 ml tej (1,5% zsírtartalmú)
- 20 g instant kakaópor
- só
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 banán
- 30 g kókuszzsír
1. A tojásokat keverjük el a tejjel, a kakaóval és egy csipet sóval. Ezután kanalanként adjuk hozzá a lisztet. Az egészet keverjük gyorsan sima, kissé folyós tésztává.
2. A banánt hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
3. A kókuszzsír felét forrósítsuk fel egy serpenyőben, öntsük bele a tészta felét, közben kissé emeljük fel és rázogassuk meg a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen elterüljön benne. Terítsük el rajta a banánszeletek felét.
4. A palacsinták mindkét oldalát süssük aranybarnára. Mindkét palacsinta esetében egyformán járjunk el.
Mogyoróvajas tiramisu
Hozzávalók (6 különböző méretű pohárhoz):
- 120 g piskóta tallér
- 1 dl főzött kávé
A sós mogyoróvajas réteghez:
- 250 g krémsajt (mascarpone)
- 5 ek. sós mogyoróvaj (peanut butter)
- 200 ml cukrészhab
- 4 ek. porcukor
Csokiöntet:
- 150 ml sűrített tej
- 100 g étcsokoládé
A recept Marmalade blogján folytatódik.