Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel
Hozzávalók 2 főre:
- pár csipet + 1 késhegynyi só
- 5 dl alaplé
- fél db citrom reszelt héja
- 30 dkg zellergumó
- fél db citrom leve
- 1 kg burgonya
- negyed teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db babérlevél
- 3 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.
Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz.A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borozzuk.
A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.
- Sajtkrém sós mogyoróval pirított kenyéren
- Zöldségtorta
- Rizssaláta tonhallal
- Ismerd meg jobban a burgonyát
- Felturbózott rakott krumpli