Salzburg talán leghíresebb specialitása majdnem olyan jellegzetes tényezője a város gasztronómiai különlegességeinek, mint a Mozart golyó. Olyan nagy múltú sütemény, amit talán már a város leghíresebb szülötte, Mozart is megkóstolhatott több száz évvel ezelőtt. Bár akkor még jobban hasonlított a Salzburger Nockerl a képviselőfánkra, később ebben a formában lett világhírű.
A salzburgi galuska tulajdonképpen egy ovális edényben tálalt szuflé, amelyhez csak néhány alapanyagra van szükség, elkészítése mégis izgalmas, némi rutint igénylő feladat, éppen a formázás miatt.
Hozzávalók:
- 7 tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 20 g liszt (átszitálva)
- 1 ek vaníliás cukor
- vaj (a sütőforma bekenéséhez)
- porcukor
A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját vaníliás cukorral kikeverve hozzáadjuk, és óvatosan hozzákeverjük a lisztet is. Az így kapott masszát egy ovális alakú, már forró, kivajazott jénai tálba öntjük, és három-négy piramishoz hasonló süveget formázunk belőle. Előmelegített, kb. 200 fokos sütőbe toljuk, és 9 percig sütjük.
Azonnal tálaljuk, kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve.