Hús nélkül is finomak! Hétvégi menü nemcsak vegáknak

nlc | 2017. Március 10.
A téli traktának vége, a nehéz húsos ételek lassan tényleg átadják a helyüket a könnyed, tavaszi finomságoknak. Bár hús nincs benne, ez a hétvégi menü nemcsak a vegáknak fog tetszeni.

Papíron már elkezdtünk gondolkozni a tavaszi szezonális alapanyagokra épülő hétvégi menükben is, nemsokára itt a retek, medvehagyma, borsó, és aztán szépen sorban a többi zöldség-gyümölcs is. Most viszont még kénytelenek vagyunk a téli alapanyagokkal tervezni, így akad még most is narancs és cékla a hétvégi menüben

Frissítő turmix vörös áfonyával és naranccsal

Hozzávalók:

Az alapanyagokat egy tálba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.

 

Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele a maradék bazsalikomot.

 

Spenótos-ricottás cannelloni

Hozzávalók 4 személyre: 

A besamelhez a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, majd szép lassan hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Folyós, krémszerű állaga legyen, ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk. A felengedett, lecsepegtetett spenótot összeforgatjuk a ricottával, sózzuk (ha fetából készítjük, ne sózzuk). Mindegyik cannellonit megtöltjük a keverékkel, majd kiolajozott tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ráöntjük a besamelt, alufóliával lefedjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül levesszük a fóliát, és visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe. 

 

Céklás csokitorta

 

Hozzávalók:

A tésztához:

A krémhez:

A tetejére:

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott-kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk. 

 

Pizzás csiga

Hozzávalók: 

Hozzávalók a töltelékhez:

A tésztához az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a töltelék hozzávalóit előkészítjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és mindkét darabot nagyobb téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a paradicsommal, rátesszük a mozzarellát, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval szórjuk meg, majd feltekerjük, és 1-2 cm széles darabokra vágjuk. 200-210 fokon kb. 20 percig sütjük. 

Exit mobile version