A carbonara tényleg nem túl bonyolult étel, de azért fontos, hogy ismerjük a titkait. A magyaros iskolával ellentétben az igazi olasz carbonara nem tejszínes szószban ázó tészta, hanem könnyed, a mártással szinte csak beburkolózó tésztaszálak. Ha szeretnénk kicsit feldobni a klasszikus receptet, próbáljuk ki ezt a sütőtökös verziót – a vegák akár teljesen el is hagyhatják belőle a bacont!
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök kimagozva és felkockázva
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 csésze zsíros tej
- 2 tojás sárgája
- 350 gramm spagetti vagy linguine tészta
- 110 gramm kockára vágott bacon
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1/3 csésze reszelt parmezán
- őrölt bors
- még több lapokra vágott parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Előmelegített sütőben süssük meg az olívaolajjal meglocsolt tököt, míg karamelles lesz a széle.
2. A puhára sült sütőtököt kaparjuk ki a héjából és tegyük egy nagy tálba, villával kicsit törjük össze! Adjuk hozzá a tejet és a tojást, keverjünk belőle homogén masszát!
3. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt és tegyük bele a bacont – hagyjuk, hogy kiizzadja a zsírját! Ha már ropogós, adjuk hozzá a fokhagymát is, 1-2 percig süssük!
4. Vegyük alacsonyabbra a lángot a serpenyő alatt, és adjuk hozzá a sütőtökös keveréket is!
5. A megfőzött tésztát forgassuk a sütőtökös mártásba úgy, hogy a szósz mindenhol jól bevonja tésztánkat! A reszelt parmezánt szórjuk a tésztára és keverjük el, hagyva, hogy a sajt beleolvadjon az ételbe.
6. Még több friss parmezánnal tálaljuk!