A kókuszkocka is egy igazi nosztalgiasüti. Olyan, ami mindig a gyerekkort juttatja eszünkbe: a vasárnap délutánokat, amikor közös családi program volt a kókuszkocka elkészítése, és aztán persze az eltüntetése is. 🙂 Helyét aztán átvették az újabb sütik, de időről időre előkerül a recept, és olyankor mindig megállapítjuk, hogy nem véletlenül volt ez a süti a kedvencünk régen. Titka a mézes tészta, a kakaós bevonat és a kókusz tökéletes harmóniája.
Elkészítése nem bonyolult, de időigényes. Érdemes rászánni egy délutánt, mert a hűtési időket nem szabad megspórolni. Várjuk meg, míg teljesen kihűl a tészta, és csak azután daraboljuk fel, az öntetet is hagyjuk langyosra hűlni, és mindenképpen várjunk a bevonás után is, hogy lecsepegjen a felesleg, és a bevonat kicsit megdermedjen, mert csak így tudjuk majd szépen bevonni kókusszal. (Megmárthatjuk egyből is, de sokkal szebb lesz a végeredmény, ha várunk egy kicsit.)
A klasszikus kókuszkocka ízét feldobhatjuk, ha a tésztájába kevés citrom- vagy narancshéjat reszelünk, vagy pár csepp rumot, esetleg rumaromát adunk az öntethez. A mézet viszont semmiképpen ne hagyjuk ki, mert annak köszönhető, hogy a tészta nem szárad ki.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 1,5 dl tej
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
Az öntethez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 1 dl tej
A bevonáshoz:
- 10 dkg kókuszreszelék