Lazacos-zelleres rakott burgonya
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 1 ek. zsemlemorzsa
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 1 tk. mustár
- fél citrom leve
- 70 dkg hámozott fél cm-es szeletekre vágott burgonya
- 35 dkg tisztított, 2-3 mm-esre szeletelt zeller
- 3 dl tejszín
- kevés őrölt bors
- diónyi vaj
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 20 dkg vékonyra szeletelt lazacfilé
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd magában fogyasztom.