Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

nlc | 2017. Március 24.
Olyan hétvégi menüt hoztunk, amivel mindenkit lenyűgözhetsz. Különleges és finom fogások, amiket vissza fogtok tapsolni napokon belül.

Van amikor csak az a lényeg, hogy gyors receptekből álljon a hétvégi menü, máskor csak egy diétás hétvégi menüt szeretnénk. Ez a hétvégi menü azoknak kedvez, akik szeretnének ezen a hétvégén egy-két különlegességgel készülni. 

Házi libamájkrém körtelekvárral

Hozzávalók 4 személyre:

A körtelekvárhoz: 

A májkrémhez az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára 10 dkg libazsíron. Adjuk hozzá a tisztított, darabolt májat és a mazsolát, lefedve süssük 15 perc alatt készre. Tegyük mély tálba, adjuk hozzá a tejszínt, botmixerrel pürésítsük teljesen simára, sózzuk, borsozzuk. Szedjük át tálba, a másik 10 dkg olvasztott libazsírral fedjük be, tegyük hűtőszekrénybe. A körtelekvárhoz a vékonyra szelt hagymát pároljuk lassan édesre az olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, felkockázott körtét, a zúzott fokhagymát, a mézet, a fehérborecetet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, takaréklángon főzzük sűrűre a lekvárt. Kínáljuk a libamájkrém mellé. 

Újhagymaleves medvehagymaolajjal

Hozzávalók 4 adaghoz:

A medvehagymaolajhoz:

Az olajat előző nap készítsük el. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 30 másodperc után szedjük át jeges vízbe. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre). Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkeverve felhasználhatjuk friss mártásnak). A leveshez a hagymát karikázzuk fel, és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon. Öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Gyöngyözve forraljuk a levest 10-15 percig, míg a hagyma szétfő, ekkor turmixoljuk le, és adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel vele újra. A medvehagymaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.

Balzsamcetes-rozmaringos malackaraj krumplipürével

Hozzávalók 4 személyre:

A körethez:

A hámozott, felkockázott krumplit főzzük meg sós vízben, készítsünk belőle hagyományos módon krumplipürét a tejszínnel és a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és aprított fokhagymával ízesítsük. A hússzeleteket mossuk meg, töröljük szárazra. Oldalanként 3-4 perc alatt süssünk rá kérget 2 evőkanál olívaolajjal bekent tapadásmentes serpenyőben. Helyezzük az elősütött húsokat egy tepsibe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Vegyük ki a sütőből, pihentessük a húst 5 percig. Közben keverjük el a balzsamecetet a maradék olívaolajjal, tengeri sóval és az aprított rozmaringgal. Locsoljuk meg a húst az ecettel, és tálaljuk a krumplipürével.

Habcsókos-gyümölcsös madártej

Hozzávalók 4 személyre: 

A tojások sárgáját robotgéppel verjük fehéredésig habosra a kristálycukorral. Kaparjuk hozzá a kettévágott vaníliarúd magjait. Fokozatosan keverjük el a tejet a kikevert tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citrushéjakat, főzzük lassan sűrűre, de ne forraljuk! Töltsük kancsóba, tegyük hűtőszekrénybe. Két szobahőmérsékletű tojásfehérjét verjünk fel közepesen kemény habnak, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, minden kanál cukor között verjük a habot elektromos mixerrel egy-egy percet. A végén fényes, vágható masszát kapunk. Sima csöves nyomózsákból nyomjunk korongokat a fehérjéből sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 ºC-os sütőben süssük őket 10 percet, majd 110 ºC-on 15 percet. Kihűlés után vegyük le a habcsókokat a tepsiről. Tálaláskor öntsük poharakba a madártejet, kanalazzunk bele gyümölcsöt, tegyünk a tetejére habcsókot. 

Camembert-es gombóc szilvalekvárral

Hozzávalók 20 gombóchoz:

A krumplit főzzük héjastul puhára, amikor meghűlt, hámozzuk meg, villával törjük össze, hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra, vágjunk 20 darab négyzetet belőle, mindegyik közepére helyezzünk 1-1 sajtkockát. A morzsát az olajban pirítsuk közepes aranybarnára. Lisztezett kézzel formázzuk gombóccá a négyzeteket, majd lobogó, sós vízben főzzük 1 percig, miután feljöttek a víz tetejére. Szűrőkanállal szedjük át a gombócokat a pirult morzsába, forgassuk meg benne, azonnal tálaljuk. Kínáljunk mellé szilvalekvárt!

 

 

Exit mobile version