A reggeli a nap legfontosabb étkezése, de arról, hogy milyen ételekből állítsuk össze, hosszasan lehetne vitatkozni. A világon mindenhol más kerül az asztalra az első falatokként: sok helyen készülnek klasszikus tojásos fogások vagy édes kásák reggelire, de vannak országok, ahol egészen furcsa alapanyagok (például a hal) is szóba jöhetnek.
Megmutatjuk, miket reggeliznek az emberek a világ körül:
1. Kolumbia
Changua – tejes-tojásos leves, amit gyakran a levesbe áztatott kenyérrel szolgálnak fel
2. Olaszország
Kapucsínó és cornetto – mi mással indulhatna az olasz reggeli, mint egy csésze kávéval és a cornetto névre keresztelt, valamilyen krémmel vagy lekvárral töltött croissant-nal.
3. Amerikai Egyesült államok
Tojás, bacon, pirítós és burgonya
4. Spanyolország
Pan a la catalana – egyszerű, paradicsommal és olívaolajjal kínált pirítós.
5. Jamaica
Akiszilva és sózott hal – ez a rendhagyó, sós étel Jamaicában igazi nemzeti eledel.
6. Ukrajna
Szirniki – ezt a nagyon finom túrópalacsintát többnyire gyümölcsös szószokkal és lekvárokkal fogyasztják.
7. Ausztrália
Pirítós és vegemite – Ausztrália kedvenc kenegetőse gyakran kerül a reggelizőasztalra.
8. Izland
Hafragrautur – sűrű, tápláló zabkása, amit legtöbbször mazsolával és cukorral tálalnak.
9. Írország
A teljes ír reggeliben a tojás mellé kolbász, szalonna és véres hurka is tartozik, némi bab és gomba kíséretében.
10. Kuba
Az egyszerű kubai reggeli egy nagy tejeskávéból és vajjal megkent vasalt szendvicsből áll.