Legszívesebben már most nekiállnánk megfőzni a húsvéti sonkát, és a kedvenc húsvéti sütikből is elmajszolnánk pár kockát, de ezekre még várnunk kell egy kicsit. Hogy az álmodozás közben se haljunk éhen, összeraktunk egy hétvégi menüt néhány egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető receptből. Hogy mégis hogy kerül a répatorta és a tojáskrémes kalács ebbe a menübe? Mondjuk azt, hogy feltétlenül tesztelnünk kell a recepteket, nehogy véletlenül húsvétkor hibázzuk el.
Mogyorós, banános smoothie bowl
Hozzávalók 2 tálhoz:
- 1 bögre (2,5 dl) mandulatej vagy tej
- 1 érett (kissé fagyos, hűtőbe tett) banán
- 2 óriás datolya
- a tetejére szeletelt banán, goji bogyó, kókuszchips, darabokra tördelt mogyoró
- 2 kk. Nutella
- 1 kk. darált lenmag
Elkészítés
Áztassuk be a datolyát forró vízben, majd szedjük ki a magját.
Dobjuk egy turmixgépbe a fagyos banánt, adjuk hozzá a datolyát, a lenmagőrleményt és a nutellát. Öntsük fel növényi tejjel, és turmixoljuk össze. Öntsük tálkákba és dekoráljuk magvakkal, banánnal, goji bogyóval.
Citromos raguleves
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 1 karalábé
- ízlés szerint tárkony
- 35 dkg mirelit zöldborsó
- 1 citrom
- 1,5 dl tejszín
- 3 szál petrezselyem
- 3 sárgarépa
- frissen őrölt bors
- 3 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.
Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.
Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.
Snidlinges sertésszűz zellerpürével
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 80 dkg sertésszűz
- 5 dkg Rama margarin
- 20 dkg burgonya
- 60 dkg zeller
- 3 dl tejszín
- frissen őrölt bors
- kis csokor petrezselyem
- 5 dl tej
- a sütéshez olaj
- 1 csokor snidling
Elkészítés
A zellert és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhult a zeller és a krumpli, leszűrjük, hozzáadjuk a Rama-t, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejet. (Vigyázat, kevesebb tejet vesz fel, mint a hagyományos krumplipüré). Sózzuk, borsozzuk.
A szűzből 2-3 cm vastag szeleteket vágunk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket, majd kevés zsiradékon hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalukat. A megsült hússzeleteket félretesszük, melegen tartjuk.
A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk az aprított snidlinget és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt, forralva besűrítjük a szószt, majd visszahelyezzük a hússzeleteket.
Mandulás sárgarépatorta
Hozzávalók:
- 5 dkg mazsola
- 4 db tojás
- 1 evőkanál olaj
- 25 dkg (finomra reszelve) sárgarépa
- 1 db citrom leve
- 25 dkg (darált) mandula
- 5 evőkanál (édes) morzsa
- 15 dkg xilit
- 1 evőkanál zabliszt
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a sárgarépával, a mandulával, a citromlével, a liszttel és az édes morzsa felével összedolgozzuk. A tojásfehérjéből vert kemény habot és a mazsolát lazán beleforgatjuk. A masszát a vajjal kikent, a maradék morzsával megszórt tortaformába töltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. Tálaláskor friss gyümölccsel és citromfűvel díszíthetjük.
Baconos tojáskrémes kalács
Hozzávalók 12-16 szelethez:
- 40 dkg finomliszt + 10 dkg rétes liszt
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 2 (+ 1 a kenéshez) tojás
- 15 dkg bacon
- 2,5 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 8 dkg margarin
Töltelék:
- 2 ek. liszt
- ízlés szerint só
- 2-3 ek. tejföl
- 6-8 (főtt) tojás
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint mustár
Elkészítés
A margarint serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az aprított bacont, majd hagyjuk langyosra hűlni. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni.
A sót a liszthez keverjük, beletesszük a bacont (a zsiradékkal együtt), majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és tésztává dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval kikeverjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról indulva, és megkenjük a felvert tojással. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. 15-20 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben 20 percig, végül pedig 160 °C-on 15-20 percig sütjük.