3 tuti pezsgős recept, például húsvétra

nlc | 2017. Április 10.
Húsvétkor a legtöbb család asztalára kerül bor és pezsgő, és ahogy az előbbivel (mindegy, hogy fehér vagy vörös), úgy az utóbbival is feldobható egy étel. Összegyűjtöttünk néhány remek pezsgős receptet.

Malacsült pezsgős káposztával

Húsvétkor eleve füstölt sertést eszik a fél (vagy inkább az egész) ország, és pont ezért teszünk ide egy nem füstölt hús alapú receptet. A pezsgő a káposztához kell, a hús a sört kéri. Hozzávalók a sülthöz:

Hozzávalók a káposztához:

  • 1 nagy fej lila- vagy fehérkáposzta. Ízlés kérdése.
  • 1 fej hagyma, ami lehet lila vagy vörös, ez megint csak ízlés kérdése.
  • só, kömény 
  • 2-2,5 deci száraz pezsgő

A húst mosd meg, tűzdeld meg fokhagymával, sózd, borsozd, és fektesd egy zsírral enyhén kikent tepsibe. Önts alá egy kevés vizet, és 200 fokon, lefedve süsd 1 órát, majd fedés nélkül még addig, amíg meg nem pirul – közben viszont kenegesd a sörrel. 
A káposztát szeleteld vékonyra, kevés olajon karamellizálj cukrot, és dobd rá a hagymát, majd a káposztát. Sisteregjen. Sózd, fedd le, párold roppanósra, és ekkor locsold rá a pezsgőt. Amint az alkohol elpárolog, és csak az íz marad, tálalhatsz. 

Pezsgős kacsamell

A pecsenyekacsa mellét bizonyos esetekben megengedett felszeletelni, ez pedig egy ún. bizonyos eset, mivel nem kell a rozé sütésre törekedni. Vigyázat: ez a fogás frissen az igazi, úgyhogy a főtt basmati rizst el kell készíteni, amíg a kacsa pácolódik, és melegen tartani a tálalásig. Tehát:

  • Egy pecsenye kacsamell
  • Egy ujjnyi gyömbér, reszelve
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • Ugyanennyi pezsgő – ha lehet, akkor száraz, vagy félszáraz.
  • Tálalaláshoz: újhagyma, korianderlevél

Egy tálban keverd össze a a gyömbért, a szójaszószt és a pezsgőt, hintsd meg egy csipetnyi sóval. A kacsamellet vágd ujjnyi szeletekre, és forgasd meg a lében, majd hagyd ázni fél órát. Csepegtesd le, majd forrósíts fel egy serpenyőt, és kevés olajon, az oldalakat maximum 3-3 percig sütve süsd meg a húst. A tányérra rizs, mellé a kacsa, rá a koriander és az újhagyma. Kész vagyunk. 

Desszertnek: pezsgős mascarpone krém

Ha már a főételbe beletettük a pezsgőt, a desszertből se maradjon ki. Rém egyszerű recept következik, a pezsgő és az eper harmóniájának evidenciájára húzva: 

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 dl pezsgő (csak ne vörös)
  • 10 dkg nádcukor
  • Eper, eper, eper, áfonya, és még egy halom eper

Keverd össze a cukrot, a pezsgőt és a mascarponét, majd keverd hozzá a habbá vert tejszínt. Szedj poharakba gyümölcsöt, és szedd rá a krémet. Készen vagy. 

 

Exit mobile version