Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a görög saláta az egyik legnépszerűbb nyári köret. Mivel a titka többek között a friss zöldségekben rejlik, ezért érdemes legalább tavaszig várni az elkészítésével. Mivel a húsvéti menüben is tökéletes köretopció lehet, ezért most elhoztuk neked az eredeti, hagyományos görög saláta receptjét, hogy már hétvégén az ünnepi asztalra tehesd! És hogy mitől lesz igazán finom a görög saláta? A friss hozzávalón kívül elengedhetetlen a jó minőségű, szilárd fetasajt, és az eredeti, görög vinaigrette. Íme:
Eredeti görög saláta
Hozzávalók:
4 főre
- 1/4 lila hagyma, vékonyra szelve
- 1 citrom leve
- 2 paradicsom, kockákra vágva
- 1 uborka, kockákra vágva
- fél fej római saláta, felcsíkozva
- 2/3 csésze magozott kalamata olívabogyó, felekbe vágva
- 6 ek görög vinaigrette (receptet lásd lejjebb)
- 280 g kecsketejből készült fetasajt, nagyobb darabokra törve
- szárított oregánó
Elkészítés:
- A hagymaszeleteket 10 percre áztasd a citrom kifacsart levébe.
- Az összevágott zöldségeket és az olajbogyókat keverd össze a salátával. Öntsd rá az öntetet és forgasd alaposan össze.
- A fetát csak tálaláskor tedd a saláta tetejére, és ekkor bőségesen kínáld meg oregánóval is. Jó étvágyat!
A görög vinaigrette receptje:
Hozzávalók:
- 2 ek vörösborecet
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- fél tk oregánó
- fél tk só
- 1/4 tk bors
- fél csésze olívaolaj
- 30 g morzsolt fetasajt (opcionális)
- 3 ek natúr görög joghurt (opcionális)
Elkészítés:
- Minden hozzávalót keverj össze egy zárható üvegben. A fetát és a joghurtot csak akkor add hozzá, ha krémes öntetre vágysz.
- Rázd össze az üveget. Az öntetet 1 hétig tárolhatod hűtőben, de minden felhasználás előtt alaposan rázd fel.