Van akinél az anyák napi virág nem maradhat el egyik évben sem, mások a saját készítésű apró anyák napi ajándékokon dolgoznak már napok óta, mi pedig itt a gasztrorovatban mi mással is készülnénk, ha nem sütivel.
Brownie torta fehér csoki ganache-zsal
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
- 17 dkg cukor
- fél dl habtejszín
- 10 dkg fehér csokoládé
- 17 dkg búzaliszt
- 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
- 17 dkg étcsokoládé
- 17 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg eper
Elkészítés
A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, és addig összeállítjuk a tészta alapját.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.
A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Szépen egyengessük el a tetejét, hogy ne púposodjon fel sütés közben. A brownie tortát 180 fokon 25-30 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
Elkészítjük a ganache-t is: a cél az, hogy a csokiganache enyhén megszilárduljon a torta tetején, de még vágható maradjon. A csokoládét apró kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük. A tejszínt egy edényben feltesszük a tűzre, de amint forrni kezdene, levesszük, és a csokoládéra öntjük. Egy spatulával kevergetjük, amíg fényes, homogén krémet nem kapunk. Fél órára hűtőbe tesszük.
Amikor a fehér csoki ganache elérte a kellő állagot a hűtőben, a krémet a torta tetejére kenjük. Lehet, hogy egy picit lefolyik a torta oldalán, ezért ezt a műveletet már a tortatálon, tálaló tányéron végezzük el.
Az epreket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, majd elhelyezzük a torta közepén.
TIPP: Tovább csinosíthatjuk a tortát, ha az epreket is csokiba mártjuk, vegyesen ét- és fehér csokoládéba.
A receptet Kapusi Gerti, a Sütit akarok bloggere készítette.
Banános-mandulás csokitorta
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 5 db tojás
- fél tasak sütőpor
- 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál amaretto likőr
Hab:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 1-2 evőkanál porcukor
Töltelék:
- 1-2 db banán
Forma kikenés:
- kikenéshez vaj
- kikenéshez kakaópor
Tetejére:
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész süteményeket félretesszük hűlni. Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk.
Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A banánokat felszeleteljük. Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával. Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.
Amarettós sajttorta
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál (olvasztott) vaj
- 2/3 csésze amaretto keksz
Töltelék:
- 1 teáskanál liszt
- 2/3 csésze cukor
- 2 db tojás
- 500 g krémsajt
- 3/4 teáskanál mandulaaroma
Elkészítés
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük, közben elkészítjük a tölteléket:
A krémsajtot a liszttel elkeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a lisztes krémsajthoz, és végül mehet hozzá a mandulaaroma. A masszát ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha krém már nem folyós. Hűtőben 3-4 óra alatt készre hűtjük.
Citrompite
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 180 g vaj
- 1 tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 tk. szódabikarbóna
Hozzávalók a citromkrémhez:
- 70 g liszt
- 200 g cukor
- 6 egész tojás
- 70 ml tej
- 3 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
Hozzávalók a tetejére:
- 2,5 dl habtejszín
Elkészítés
Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.
Mascarponés-törökmogyorós pite eper-rebarbara lekvárral
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű formához):
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1-2 ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg pirított, darált mogyoró
Hozzávalók a krémhez:
- 2-3 ek. cukor
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Hozzávalók a lekvárhoz:
- 25 dkg cukor
- fél citrom leve
- 50 dkg eper
- 1 zacskó 3:1 dzsemfix
- 50 dkg rebarbara
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a darált mogyoróval és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi vizet, hogy éppen összeálljon. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
Eközben elkészítjük a lekvárt. A megmosott epret és a rebarbarát kisebb darabokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A citrom levével és a dzsemfixszel jól elkeverjük. Lassú tűzön forraljuk fel. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, ezután még 5 percig főzzük, majd a már kész lekvárt hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát és visszatesszük a hűtőbe további 20 percre.
Eközben a mascarponés krémet elkészítjük. A mascarponét lazítsuk fel kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik. A pite összeállításáig tegyük a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, és töltsük meg valamilyen nehezékkel (pl.: bab, rizs). Tegyük az előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket, és süssük még további 10 percig, amíg a tészta átsül, és szép aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tésztakosárba kanalazzuk a mascarponekrémet, majd erre simítjuk rá az elkészített lekvárt is. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette
Még több anyák napi tartalom az NLCafén:
- Így válassz virágot anyák napjára
- 3 szórakoztató film anyák napjára
- A fórumozók is témáznak az anyák napi ajándékokról – olvass bele!