Hétvégi szuper habos édességek

nlc | 2017. Április 30.
Van, amikor elég pár szem gyümölcs, és máris sikerült csillapítani az édesség utáni vágyat, és van, amikor még a csokis süti sem elég. Olyankor jönnek jól az igazán ütős habos édességek, sütemények.

Ha úgy érzitek, hogy a hétvégén nagyon is megérdemelnétek egy kis édességet, akkor gyorsan álljatok neki valamelyik habos finomságnak! Ha csak valami gyors desszertre van idő, akkor jöhetnek a pohárkrémek, de ha ráértek egy kicsit többet bíbelődni a desszerttel, akkor komolyabb süteményeknek is érdemes nekikezdeni. Hoztunk mindenre példát, és egyúttal meg is nyugtatunk mindenkit, hogy a képek nézegetése önmagában még nem hizlal. 

 

 

Gyümölcsös pavlova

 

Hozzávalók:

A tetejére:

A sütőt 190 fokosra előmelegítjük, és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben addig verjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet, és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, és további 5 percig folytatjuk a keverést, amíg egészen sűrű, szinte vágható és fényes lesz. A felvert, kemény habot a sütőpapírra kenjük (ha egyszemélyes adagokat készítünk, 6 egyforma halmot alakítsunk ki). Az előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet egy perc elteltével visszavesszük 140 fokra. Fél óráig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját konyharuhával kitámasztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a pavlovát.

A tejszínből és a cukorból közepesen kemény habot verünk. A pavlova tetejére ráhalmozzuk a tejszínhabot, és friss málnával díszítve tálaljuk. 
 

Csokihab sült eperrel

Hozzávalók:

Hozzávalók a sült eperhez:

Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, negyedekre vágjuk, és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60-70 percig sütjük. Közben többször átkeverjük.

A csokoládéhabhoz a tejszínt a tejjel, a vajjal és a vaníliás cukorral forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a mandulalikőrt, valamint a kisebb darabokra tördelt csokoládét, és habverővel az egészet addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. A krémet 60 percre hűtőszekrénybe tesszük – kb. ennyi idő alatt besűrűsödik.

A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd a sűrű tejszínes csokoládékrémbe forgatjuk.

A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.

Desszertes poharakba 2-2 mandulás kekszet morzsolunk. A poharakat megtöltjük a csokoládéhabbal, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tetejére 1-1 ek. felmelegített sült epret kanalazunk, megszórjuk egy kevés pirított mandulával, és azonnal tálaljuk.

Habos epres / szilvás

Tészta:

  • 1 csésze + 2 ek. liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1/4 tk. só
  • 3-4 ek. víz
  • 6 ek. vaj

Töltelék:

  • 1/3 csésze cukor
  • 3 ek. víz
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • 15 dkg eper vagy 4 szem szilva
  • 1 tk. mandulaaroma

Tojáshab:

  • 1/3 csésze cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1/4 csésze víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
A tésztához a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj, ha a tészta morzsalékos, a hűtőben összeáll. Majd minimum egy órára hűtőbe tesszük. A gyümölcsöt feldaraboljuk, és cukorral, valamint a vaníliás cukorral összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt és az aromát. A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a vízzel elkevert cukrot és a vaníliás cukrot. A tésztával kibélelünk több kicsi vagy egy nagyobb sütőformát, majd 180 fokos sütőben 5-6 percig elősütjük. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a gyümölcs, és habzsákból nyomjuk rá a fehérjehabot. 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük pirosra.
 

Ananászos-kókuszos tiramisu

 

Hozzávalók:

  • egy kis darab vaníliarúd
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg mascarpone
  • 15 dkg angolkrém
  • 15 dkg babapiskóta
  • kókuszreszelék
  • ananász vagy ananászkonzerv
  • 3 tojássárgája
Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Körtefelfújt habsipkával

Hozzávalók:

A körtéket megmossuk, magházukat kiszedjük, majd a vízben a 2 evőkanál cukorral, a citromlével és fűszerrel puhára főzzük.

A babapiskótákat egy kerámiatál aljára rendezzük, rátesszük a körtét, és a főzőlével meglocsoljuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Rászórjuk az áfonyát.

A fehérjéből habot verünk, amikor már keményedik, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és legalább 1 percig verjük utána, hogy szinte vágható, kemény masszát kapjunk. Ezt kanállal vagy habzsákkal a körtés rész tetejére tesszük, és 170 fokos sütőben grill fokozaton vagy légkeveréssel éppen csak addig sütjük, míg a tetejének lesz egy kis színe.

 

Csokis joghurthab

Hozzávalók:

A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet. 

Habos isler

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 58 dkg liszt
  • 32 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. víz

A töltelékhez: 

  • 5 tojásfehérje
  • 150 ml víz
  • 40 dkg porcukor
  • 2 ek. citromlé

A mázhoz:

  • 40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki
  • 7 ek. napraforgóolaj

Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsiben világossárgára sütjük. Kihűtjük. Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.

Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehércsoki-csíkokkal díszíthetjük.

Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés.

Forrás: A szolnoki habos isler Facebook-oldala

Csokis-banános pohárkrém

Hozzávalók:

  • 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
  • 2-3 banán
  • 3 dl habtejszín
  • kakaós piskóta/csokis sütemény/csokiskeksz-morzsa
  • 5 dkg porcukor

A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni.

A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.

1-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertet: A pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk, és abból is csepegtetünk rá.

Banános-mandulás csokitorta

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 5 tojás
  • fél tasak sütőpor
  • 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. amaretto likőr

Hab:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 1-2 ek. porcukor

Töltelék:

  • 1-2 banán

Forma kikenés:

  • kikenéshez vaj
  • kikenéshez kakaópor

Tetejére:

  • 5 dkg szeletelt mandula
 
 

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész süteményeket félretesszük hűlni. Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk. 

Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A banánokat felszeleteljük. Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával. Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.

 

 

Exit mobile version