Ha a szaftos marhahúsos burgerek helyett kicsit könnyedebb, frissebb és egészségesebb szendvicsre vágyunk, tökéletes lehet egy ilyen lazacpogácsás burger. A titka (az isteni lazacon túl, persze) a különleges, friss ízű avokádós-joghurtos mártás, amitől igazán krémes és gazdag ízű lesz a burger. Tökéletes lehet úgy is, ha egy nyári kerti partin tűz felett grillezzük meg a pogácsákat!
Hozzávalók:
A szószhoz:
- 1 avokádó
- 2/3 csésze görög joghurt
- 1/3 csésze majonéz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem
- 1/4 csésze apróra vágott friss bazsalikom
- 2 ek. metélőhagyma
- 1/2 citrom leve
A lazacos burgerhez:
- 500 gramm lazacfilé
- 1 mogyoróhagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma felvágva
- 1 nagy tojás
- 1/3 csésze zsemlemorzsa
- 1/2 tk. füstölt paprika
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. bors
- 2 ek. friss petrezselyem
- 2 ek. friss bazsalikom
- 3-4 ek. olívaolaj
- avokádó és saláta feltétnek
- hamburger buci
Elkészítés:
1. A szószhoz egyszerűen az összes hozzávalót dolgozzuk össze egy robotgépben – tegyük félre!
2. A lazacfilét aprítógépben daráljuk kisebb darabokra, de azért ne teljesen pépesre! Tegyük át egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a mogyoróhagymát, fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket, és kezeinkkel dolgozzuk össze a hozzávalókat. Formázzunk 4-6 pogácsát belőle, a buci méretétől függően!
3. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd 2-3 perc alatt süssük aranybarnára a pogácsákat!
4. Állítsuk össze a burgereket: a buci aljára mehet a saláta és a szeletelt avokádó, aztán helyezzük rá az isteni lazacpogácsát, végül pedig bőkezűen locsoljuk meg a mártással!