A pizzára elég nehéz ráunni, de ha mégis közeleg ez a pont, készíts pizza helyett calzonét! A calzone ugyanúgy pizzatésztából készül, csak épp nem a tetejére, hanem a közepébe kerül a töltelék, és így megy a sütőbe. Ha pedig kifejezetten tavaszi hangulatra vágysz, próbáld ki a spenótos-ricottás calzonét!
Spenótos-ricottás calzone
Hozzávalók:
- 300 g fagyasztott spenót, kiengedve, lecsepegtetve
- 220 g ricotta
- 100 g reszelt mozzarella
- 30 g reszelt parmezán
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tojás, 2 ek. vízzel felverve plusz egy tojássárgája
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- másfél tk. friss oregánó
- 1/8 tk. chilipehely
- 450 g pizzatészta (lehet instant, vagy készítheted saját magad – itt találsz egy szuper receptet!)
Elkészítés:
- A sütődet melegítsd elő a legmagasabb (230-260 fok) hőmérsékletre.
- Egy nagy keverőtálban keverd össze a spenótot, a ricottát, a mozzarellát, az olajat, a tojássárgáját, a fokhagymát, a chilit és az oregánót.
- A pizzatésztát tedd egy kilisztezett deszkára és vágd el négyfelé.
- Mindegyik darabból nyújts egy körülbelül 17 centis kört.
- Helyezz a tészták felébe egyenlő mennyiséget a töltelékből, úgy, hogy a szélükön hagyj üresen 2-3 centinyi helyet!
- Hajtsd össze a tésztákat, finoman nyomkodd össze a széleiket, hogy ne folyhasson ki a töltelék. A tetejüket kend meg tojással, és egy késsel vágj 5 vékony csíkot rajtuk.
- Helyezd a calzonékat sütőpapírral borított tepsire, és 8 percre tedd be őket a forró sütőbe! Ezután kend meg a tetejüket a maradék tojással, szórd rájuk a parmezánt, majd tedd vissza őket 7 percre!
- Minimum 5 percig hagyd hűlni, mielőtt tálalnád. Jó étvágyat!