Borsóval ennél jobb dolog nem történhet – isteni recepteket hoztunk

nlc | 2017. Május 23.
A retek volt az első, aztán jött az eper, és már érkezik is a zöldborsó, teljes lesz az örömünk. Szép sorban meghozták a tavaszt, pont amikor már nagyon kellett valami friss íz és szín az ételekbe. Most a borsórajongóknak hoztunk klasszikus és kevésbé ismert recepteket, de azoknak is adunk pár tippet, akik legjobban nyersen szeretik enni a borsót.

Végre lehet a piacon kapni zöldborsót, és végre lehet nyersen borsót ropogtatni! Igen-igen, szerintünk is az a legjobb! Jártunk már úgy, hogy a családi borsófejtés végére nem maradt csak egy mini adag a főzelékezéshez, de nagyon nem sajnáltuk, mert kevés jobb dolog van ilyenkor a konyhában az össznépi borsófejtésnél. 

Ha friss és zsenge a borsó, akkor akár nyersen is felhasználhatjuk. Arra kell csak vigyázni, hogy ha túlérett, a benne lévő cukor már keményítővé alakul, ami sajnos keménnyé és kesernyéssé teszi a borsószemeket. De addig bátran használhatjuk nyersen is! Készülhet belőle nyers, hideg borsóleves például, ami elsőre tényleg furcsán hangzik, de érdemes néha kipróbálni. Nagyon egyszerű, két csésze borsót (főzés nélkül nyersen) összeturmixolunk fél csésze vízzel, ízlés szerinti fokhagymaszósszal vagy fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, de tehetünk bele zöld fűszereket, ahogy tetszik. Ha végképp nem ennéd meg hidegen, felmelegítheted, de csak óvatosan, hogy langyos maradjon.

A nyers borsóból készülhet saláta is. Összevágunk egy zellert, brokkolit, egy kis zöldhagymát, piros és/vagy fehér szőlőt, összetörve egy kevés mandulát, és persze zöldborsót. Ezután már csak az öntetet kell összekavarni és rátenni. Mézet, sót, borecetet, majonézt keverjetek össze, és tegyétek rá a zöldborsósalátára. Húsimádók egy kis pirított bacont is szórhatnak a tetejére, úgy is nagyon finom lesz. 

A legjobb pedig, ami a nyers borsóból készülhet, az a borsópestó. Egy fél csésze borsót sok-sok bazsalikommal – a friss levél a legjobb – és egy fél, kockára vágott avokádóval keverjünk össze. Dobjunk hozzá egy-két gerezd fokhagymát, citromlevet is, és persze fűszerezzük kedvünkre. Miközben turmixoljuk az összetevőket, öntsünk hozzá egy negyed bögre olívaolajat, és egy kis vizet. Ez lehet egy jó bruschetta kencéje, de persze a spagettihez is nagyon jól megy. 

Természetesen a nyers borsót előbb-utóbb a főzéshez is felhasználjuk. Ehhez hoztunk most tippeket.

Zöldborsókrémleves parmezánnal

Hozzávalók 4 adaghoz: 

A hagymát finomra vágjuk, és a tűzhelyre tett lábosba öntjük az olívaolajat. Alágyújtunk, és megfonnyasztjuk a hagymát, míg üvegessé válik. Hozzáadjuk a borsót, felengedjük 3 dl vízzel, majd 15-20 percen keresztül főzzük, míg a borsó megpuhul. A fokhagymát belereszeljük, hozzáöntjük a tejszínt, és ollóval belevagdossuk a megmosott, majd papírtörlővel leszárított petrezselymet. Lehúzzuk a lángról, botmixerrel leturmixoljuk, majd főzzük még 5 percig. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Tálalás: a levest tányérokba merjük és parmezánforgácsokat vagdosunk rá a zöldséghámozóval.

Mentás borsókrémleves

Hozzávalók:

A hagymát finomra vágjuk, és három evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk. A borsót hozzáadjuk, annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje, majd addig főzzük, hogy a borsó megpuhuljon. Közben a fokhagymát belereszeljük. Botmixerrel a mentát is beleturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű volna, vízzel hígíthatjuk.

Klasszikus borsóleves

Hozzávalók:

A borsót megpucolom, alaposan átöblítem, majd annyi vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi. A vízbe beleeresztem a sót, a cukrot és a vajat, elkavarom, és közepes lángon hagyom főni. Időnként felöntöm, hogy el ne fője teljesen a levét.

A répákat pucolom, vékonyra karikázom, a fehérrépa zöldjét félreteszem. 
Amikor már majdnem egészen puha a borsó, akkor adom hozzá a répákat. Végül egy vékony rántást készítek pirospaprikával, ezt a leveshez adom, és megszórom a frissen felmetélt petrezselyemmel. Galuskával tálalom.

Kókuszos borsófőzelék roston sült csirkenyárssal

Hozzávalók:

A csirkenyárshoz:

Egy lábosban, közepes lángon összeolvasztom a vajat az olajjal. Rádobom a karikázott hagymát, finoman sózom és 1-2 perc alatt megfonnyasztom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát és gyömbért, és ezekkel is pár másodpercig pirítom. Ráborítom a borsót, elkeverem és felöntöm az alaplével. Felforralom, és 8-10 percig főzöm. Közben a csíkozott csirkemelleket legyezőszerűen nyársakra húzom, sóval, borssal, citromlével ízesítem. Beleforgatom a szezámmagba, és egy serpenyőben kevés olajon 6-7 perc alatta megsütöm őket. Amikor megfőtt a borsó, az egyharmadát kiveszem és a petrezselyemmel együtt pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz és összemelegítem őket. Sózom, borsozom. Azért csak most sózom, mert a sótól főzés közben megkeményedik a borsó héja. A kókusztejet kikeverem a keményítővel, adok hozzá egy kanálnyit a forró léből, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Csirkenyársakkal tálalom.

 

Zöldborsós–kéksajtos quiche

A sós omlós tésztához:

A töltelékhez:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
1. A póréhagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk, aztán hozzáadjuk a borsót és néha kevergetve pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Közben kimérjük a tejet és elkeverünk benne 2 tojást (nekem volt egy maradék fél valamilyen másik projektből, ezért azt is hozzáadtam)
2. Elővesszük a hűtőből a tésztát, kinyújtjuk, és elegyengetjük egy pitesütő formában (gyümölcstortaforma, vagy sima tortaforma is kiváló). Jó alaposan megszurkáljuk villával és betesszük a sütőbe kb. 12-15 percre. Az a jó, ha a tészta sütés közben nem púposodik fel.
3. Ha letelt a sütési idő, akkor a tésztára kanalazzuk a hagymás borsót és rámorzsoljuk a kéksajtot, ráborítjuk a tojásos tejet és visszatoljuk a sütőbe, ahol kb. 40 percig sütjük.

Indiai rizibizi pirított garnélával

Hozzávalók 2 főre:

Öntsünk egy evőkanál olajat egy közepes lábosba, melegítsük meg, és keverjük hozzá a kurkumát. Borítsuk rá a rizst, öntsük rá az alaplevet, adjunk hozzá 3-4 csipet sót, dobjuk rá a félbevágott hagymát, és kezdjük el főzni. 1-2 percig kevergessük, majd lefedve, kis lángon 13-15 perc alatt puhára pároljuk. Félidőben adjuk hozzá a borsót, de ne keverjük bele. Hagyjuk kihűlni, legyen kézmeleg. Ekkor keverjük hozzá a tavaszi hagymát és a petrezselymet. Ízesítsük lime levével, sóval, borssal. A rákok pirításához egy vastag falú serpenyőt felmelegítek. Megolvasztom benne a vajat és az olajat, rádobom a pucolt rákokat, ízesítem sóval, borssal, fokhagymával, és alig 1 perc alatt, közepes lángon megpirítom őket. Ne süssük túl, mert rágós lesz a húsa. Frissen, a rizzsel tálalom.

Zöldborsós csirke krémsajtos-kapros krumplipürével

Hozzávalók 4 személyre:

A hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, villával törjük össze a tejjel és a krémsajttal együtt. Sózzuk, ha szükséges, keverjük hozzá az aprított kaprot. A sózott, borsozott csirkemellszeleteket egy nagy serpenyőben olívaolajon süssük oldalanként 5-6 perc alatt készre. Tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg az apróra kockázott füstölt tarját. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a zsenge borsót, egészen kevés vizet, és pároljuk a borsót puhára. Amikor a borsó megpuhult, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szedjük a raguba a kisült hússzeleteket, végül forraljuk össze. Tálaljuk a krumplipürével.

Szalonnás-zöldborsós rizottó

Hozzávalók 4 személyre: 

A rizottó receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
 

Borsópörkölt

Hozzávalók:

A borsópörkölt receptje a Rupáner-konyha blogon folytatódik.

 

Borsós-joghurtos tavaszi saláta

Hozzávalók 2 főre:

Egy nagyobb keverőtálban a joghurtot keverjük össze a mustárral és az olívaolajjal. Borítsuk rá az összes többi hozzávalót, és alaposan forgassuk össze. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük át, szórjuk meg friss zöldekkel. Bármilyen hús kiváló körete.

Fish & chips mentás zöldborsópürével

 

Hozzávalók 4 személyre:

A borsót tegyük fel főni enyhén sós vízbe, amikor puha, szűrjük le. Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a mentaleveleket, és botmixerrel pürésítsük simára. A halat teljesen olvasszuk ki. Vágjuk nagyobb hasábokra, sózzuk, borsozzuk, hagyományos módon panírozzuk be, majd bő, forró olajban süssük ropogósra. Kínáljunk mellé hagyományos módon készített sült krumplit. 

Ropogós tőkehal zöldborsópürével Jamie Olivertől

Hozzávalók 6-8 személyre:

A borsópüréhez:

A tartármártáshoz:

A tőkehalhoz:

A salátához:

A borsópüré elkészítése:

Hámozd meg a burgonyát (de akár rajta is hagyhatod a héját), vágd 2 cm-es kockákra, sós vízben, közepes lángon kezdd el főzni. Vágd le, és dobd ki a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteld fel, és add a burgonyához. A brokkoli rózsáit szedd szét egyforma, kisebb részekre, és tedd félre. 10-15 perc múlva add a zöldborsót és a brokkolirózsákat a burgonyához, és helyezd vissza rá a fedőt. Szűrd le a zöldségeket, hagyd pár percig gőzölögni, aztán borítsd vissza a lábosba. Add hozzá a vajat, locsolj rá extra szűz olívaolajat, szórd meg sóval-borssal, tegyél hozzá 1-2 desszertes kanálnyi mentaszószt, és passzírozd durva pürévé.

A tőkehal elkészítése:

Önts néhány kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adj neki sót-borsot, és szórd meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgasd meg a halfilét a fűszerekben, alaposan dörzsöld is bele, majd fektesd a halat bőrös felével lefelé az edénybe. Permetezz rá olívaolajat, és told a grillsütő középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeld darabokra a kenyeret, és tedd a robotgépbe. Pörgesd meg, közben adj hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsd át egy tálba. Tedd a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a parmezánnal együtt. Reszeld hozzá egy citrom héját, és facsard bele a levét. Önts hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozd pürévé. Vedd ki a halat a sütőből. Kanalazd a pürét a halfilére, szépen terítsd szét rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórd rá a kenyérmorzsát. Permetezd meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és rozmaringszálakat fektesd a halra, és told vissza a sütőbe további 10 percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.

A saláta elkészítése:

Tegyél fel közepes lángra egy közepes méretű serpenyőt, fektesd bele a pancettát. Időnként rázogatva hagyd, hogy megpiruljon. Mikor már ropogós, vedd alacsonyra a lángot, és dobj az edénybe 2 fokhagymagerezdet. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és önts bele 5 evőkanál balzsamecetet. Adj hozzá még kevés extra szűz olívaolajat, és rázd össze az egészet. Fakanállal törd darabokra a pancettát a serpenyőben. A salátaleveleket a legutolsó pillanatban tedd a lábosban lévő meleg marinádba, és kézzel gyorsan keverd össze.

A tartármártás elkészítése:

Dobj 3 uborkát a késes robotgépbe, adj hozzá 1 púpozott kávéskanál kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt héjával és levével együtt pörgesd simára. Tedd át egy kis tálba, és add hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverd össze, facsard hozzá a maradék citromot is, közben kóstolgasd és igazgasd az ízeit. Szórd meg az édes fűszerpaprikával, löttyints rá még egy kis extra szűz olívaolajat.

 

Exit mobile version