Sütés-főzés gyerekekkel? Naná!

nlc | 2017. Május 25.
A gyerekek azt csinálják, amit a szüleiktől látnak. Na jó, sok minden mást is, de az, hogy mit látnak otthon, nagyban befolyásolja azt, hogy ők mihez kapnak kedvet. Így van ez a sütés-főzéssel is, amibe már egészen pici kortól be lehet vonni a gyerekeket, csak egy kis kreativitás, inspiráció, na meg némi türelem kell hozzá.
 

 A járókától a saját sütiig

Ha olyan a konyha, akkor akár már a járókából szemrevételezheti a pici, mi készül éppen ebédre, és ha ezt a látványt megszokja, akkor mire szabadon járkálhat, már ő maga is ott fog sündörögni a konyhapult körül. Kóstolgatás, golyóformázgatás, tapicskolás a tésztában, reszelt sajt adagolása, és még sorolhatnánk, mennyi mindenhez értenek már a 2 éves gyerekek is. Ettől persze még nem lesz belőlük Jamie Oliver, de az garantált, hogy mindketten – vagy ha több gyerkőc van, vagy esetleg apuka, nagyszülők is beszállnak, akkor mindannyian – élvezni fogjátok a közös főzőcskézést. Az biztos, hogy rá kell szánni az időt, mert lassabban fogtok haladni, és van, amikor a káosz is sokkal nagyobb lesz a végén, de nálunk például soha semmi nem borult ki, nem úsztunk a lisztben, és nem is kellett semmit kidobni – pedig már akkor ott sertepertélt a kisfiam, amikor még vígan végigsétált az asztal alatt, olyan pici volt.

Nagyobbacska, 3-4 éves gyerekeknél már bővíthetjük a feladatok körét: a gyúrható, “maszatolható” ételek mellett már kevergetési munkákat is rájuk lehet bízni. Sokan a palacsintával kezdik a sort, mert ezt általában imádják a gyerekek, és nagyon lelkesen vesznek részt az elkészítésében, de lehet akár krumplipürét, kását is kevergetni, vagy salátára sajtot morzsolni, stb. Ez az a kor, amikor először emeljük le a boltban a polcról a szórócukrokat és díszítő csokitollakat is. 3-4 évesen ugyanis imádják a gyerekek a kekszeket, sütiket díszíteni, nincs olyan babazsúr – vagy egy átlagos esős vasárnap délután –, amit ne lehetne feldobni egy kis sütidekorálással. Igazán lelkes szülők még akár stencileket is beszerezhetnek, készíthetnek, amivel a gyerekek gyönyörű mintákat formázhatnak a süti tetejére, rászitálva a fahéjat, porcukrot vagy a kakaóport.

5-6 éves gyerekekkel már komoly tényezőként számolhatunk a konyhában (is). Izgalmasabb dolgokat is rájuk lehet bízni: ha előkészítjük az alapanyagokat, akkor már össze tudnak állítani egy egyszerűbb szendvicset, házi pizzát, vagy szupergyors süteményt, de ebben a korban már akár egy tompább kést is rájuk bízhatunk. Persze fontos, hogy a tompa kést ne azért adjuk oda, hogy azzal próbáljon csirkét bontani, mert annak nem lesz jó vége. Egyszerűbb, kisebb dolgokat darabolgasson, amit tényleg fel is tud vágni egy életlen késsel. Az ugyanis nagyon fontos, hogy akármit is bízunk a gyerekekre a konyhában, legyen sikerélményük. Csak így fogják tényleg megszeretni a sütés-főzést!

7-9 éves korban már a mérési feladatokat is rájuk lehet bízni, így egy egyszerűbb süti, vagy főzés nélkül készülő hideg gyümölcskrémleves elkészítése mellett nekünk csak asszisztálni kell. Ilyenkor kell ügyesnek lenni, és kedvet csinálni az egészséges ételekhez is, de néhány jól eltalált recepttel rá lehet venni a gyerekeket a salátákra és a sütiknél, pizzánál egészségesebb ételekre is. Érdemes rászánni az időt, mert ha ugyanezeket a dolgokat kamaszként próbálják ki először, nagy valószínűséggel nyűgnek fogják tartani, és (jó esetben) csak gyorsan túlesnek a rájuk osztott feladaton. 

Gundel Gizitől a mini youtube-sztárokig

Na jó, de a pörkölt vagy a csirkeraguleves nem fogja izgalomba hozni a kicsiket, akkor mégis mit készítsünk együtt? A saját hétköznapi receptek mellett érdemes inspirálódni egy kicsit, mert rengeteg jó, kreatív recept / tálalási ötlet van, amivel szinte garantált a siker. A régi kedvencek közül a Gyerekszakács és Frank Júliától a Gyermekek szakácskönyve nálunk még mindig ott van a polcon. Nem lett belőlünk Horváth Ilona, és voltak receptek, amelyekhez gyerekkorunkban még nem lehetett mindent beszerezni itthon, de van egy-két jó ötlet bennük, ami miatt még ma is fellapozzuk néha ezt a két retró szakácskönyvet.

Ha már régi könyveket emlegetünk, gasztroszocializációnk alappillére, Donald kacsa szakácskönyve sem maradhat ki a sorból, ami igazi csemege volt a Walt Disney mozidélutánon felnőtt generációnak. A Kacsalaki virslitál vagy Szemfényvesztő Gundel Gizi tallérkái miatt még mostanában is rendszeresen előkerül, és maga a könyv is olyan, hogy a mai gyerekek is szívesen lapozgatják. 

Vannak persze újabb könyvek is: Bereznay Tamás, Havas Dóra, Bernáth József és (Ízbolygó) Nagy Tünde könyvei mellett rengeteg külföldi gyerekszakácskönyv is van már a boltokban. Polcokat lehet megtölteni az egyszerű, de sok esetben nagyon látványos, mókás receptet tartalmazó könyvekkel, amiből már a legkisebbek is pillanatok alatt szakszerűen – rábökéssel – kiválasztják, mit szeretnének a tányérjukon látni.

A könyvek mellett pedig bármikor fordulhatunk a YouTube-hoz is. Elég csak beírni a kids cooking szavakat, és órákig barangolhatunk a (főleg) amerikai gyerekek főzőcsatornáin. Zömében 7-10 éves (hihetetlen magabiztos) fiúk és lányok komplett főzőműsorai közül válogathatunk. Némelyiknek már félmilliós követőtábora és több száz videója, receptje van, ami, még ha nem is érti a beszédüket a mi kisgyerekünk, akkor is kedvet csinál a sütés-főzéshez. 

Persze lehet felnőtt főzős műsorokat is nézni a gyerekekkel (na nem a káromkodós Gordon Ramsay-t), az is nagyon hatásos tud lenni. Mi egy időben minden esti mese előtt megnéztünk egy 5 perces Jamie Oliver videót, és ha tetszett az adott étel, akkor utána azt a receptet együtt is elkészítettük.

5 tipp a közös sütés-főzéshez

Gyermeknapi cikkeink illusztrációit a 12 éves Ferencsik Borbála készítette. 

Exit mobile version