Ezt a túrógombócreceptet egyszer el kell készíteni, és garantálhatjuk, hogy amíg tart az eperszezon, ezt a túrógombócot fogjátok a legjobban szeretni.
Epres túrógombóc házilag
Hozzávalók:
- 80-100 g búzadara
- csipetnyi só
- 2 tojás (kettéválasztva)
- 5 ek. liszt
- 50 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 6-7 ek. zsemlemorzsa
- 15-20 kisebb szem eper
tálaláshoz: tejföl és porcukor
1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, és kicsit feláztatjuk róla a vizet.
2. Közben a vajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és kis lángon átpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Kb. 3 perc az egész. (közben a víz forr:)
3. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a túróhoz. Az első felét jó alaposan kell, a másodikat kissé óvatosabban, de homogén legyen a massza.
4. A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk, úgy, hogy közepükbe 1-1 szem epret teszünk. Óvatosan beleeresztjük a lobogó vízbe. Kb. egy perc után már indulnak is felfele a gombócok, ezután még kb. 5 perc kell a lobogó vízben ahhoz, hogy kész legyenek, ekkor szemmel láthatólag kissé meg is nőnek. Szűrővel kivesszük őket, lecsepegtetjük, és meghempergetjük a zsemlemorzsában.
Még több túrógombóc az NLCafén:
- Mennyei zabpelyhes túrógombóc
- Mákkal tuningolt túrógombóc
- Hideg epres túrógombóc – a nyári kedvenc