Hűsítő indulószett a nyári napokra: 4 fagyi és 4 limonádé

nlc | 2017. Június 11.
Ha igazán beindul a nyár, akkor pár nap alatt leegyszerűsödik a képlet étel-ital fronton: legszívesebben egész nap csak fagyin és jeges limonádén élnénk. Hoztunk is 4+4 szuper egyszerű és gyors receptet, amivel bebiztosítjuk magunkat ezekre a napokra.

Érdemes a fagyigyártást egyszerűbb receptekkel kezdeni: első lépés lehet egy kis gyümölcsturmix lefagyasztása, aztán jöhet a joghurttal összekevert gyümölcs, hogy csak a legegyszerűbbeket említsük. Aki szeretne, nyár végére igazi fagyibajnok lehet: bonyolultabb főzött fagylaltokkal, parfétortákkal is lehet próbálkozni némi fagyirutin beszerzése után, és így tényleg soha nem lesz gondunk a fagyira

 

Banános eperfagyi

Hozzávalók:

Az elkészítése tényleg pofonegyszerű: az epret, a banánt és a joghurtot keverd simára aprítógépben vagy turmixban, majd egy nagyobb tálban oszlasd el, adj hozzá friss epret, és tedd fagyasztóba 2 órára. A görög joghurt és a banán isteni krémességet ad majd az epernek – a kedvencetek lesz!

 

Pisztáciafagyi

 

Hozzávalók:

Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.

Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe.

Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.

A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.

NLCafé tipp: Ha kevésbé édesen szeretnéd a fagyit elkészíteni, 5 dkg cukorral számolj.

 

Krémes csokoládéfagylalt

Hozzávalók:

A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot, a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük, legalább 5 órára.

Gyümölcsös jégkrémnyalóka

 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy csak a kertedbe kell kimenni és összeszedni néhány gyümölcsöt, akkor könnyű dolgod lesz ezzel a jégkrémmel. Persze a piacon is beszerezhetsz kedvedre epret, barackot, görög- és sárgadinnyét. Kockázd fel, tedd bele akár egy kis műanyag pohárkába, persze pálcát szúrj bele, öntözd meg egy kis gyümölcslével. Isteni lesz, ha megfagyott.

 

Limonádéalap (cukorszirup)

Hozzávalók:

A hozzávalókból sűrű szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni. A hűtőben hetekig eláll, akármikor elővehetjük, ha ízesíteni akarjuk a limonádénkat. Ez az alap a kávézókban kapható drága és finom limonádék titka, tényleg érdemes kísérletezni vele.

Jégkockatrükkök: A limonádé elengedhetetlen hozzávalója a sok-sok jég. Ha el akarjuk kerülni, hogy az üdítőnk felhíguljon, a jégkockát is készítsük limonádéból. Különlegesen finom a citromos-mentás jégkocka, amelyet úgy készíthetünk el, hogy fél kg citrom és lime kifacsart levét és egy csokor összeturmixolt mentalevelet fagyasztunk le a jégkockatartóban.

Felnőtt változat: némi alkohol hozzáadásával felhasználhatjuk a limonádét nyári koktélok, aperitifek, flipek, bólék és sörbetek készítéséhez is.

Citromos-narancsos limonádé

Hozzávalók: 

Facsarjunk ki egy narancsot és egy citromot, majd adjunk hozzá 9 evőkanál cukorszirupot. (Ha nem találjuk elég édesnek, növeljük a mennyiséget.) Öntsük fel 1 liter ásvány- vagy csapvízzel. Vágjuk fel kockára a másik négy gyümölcsöt, és dobáljuk a kancsóba, majd hűtsük le a limonádét. Ha szeretjük, dobhatunk bele mentaleveleket és koktélcseresznyét is, csak még jobb lesz tőle.

 

Mentás-levendulás limonádé

Hozzávalók:

A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a menta-, a citromfűleveleket és a levendulát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben érleljük 1 napig. A mentát és citromfüvet leszűrjük róla, a levendula maradhat az üvegben további aromatizálás céljából. A citromok levét belefacsarjuk. Szódával, jégkockával kínáljuk.

Bodzás-lime-os limonádé

Hozzávalók:

Alaposan mossuk meg a hozzávalókat, majd tegyünk mindent egy nagy edénybe. A felnegyedelt lime levét is facsarjuk bele, és tegyük a szeleteket is a hozzávalókhoz. Ezután kavargatás közben oldjuk föl a mézet és a cukrot. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a szirupot négy-öt napra hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. A kész szörpöt szűrjük le, és szénsavas ásványvízzel hígítva kínáljuk. Frissítő üdítőital egy meleg napon. 

Bazsalikomos-epres limonádé

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss, érett eper
  • 3 db citrom
  • 10 dkg cukor
  • 1 liter víz
  • jégkocka
  • bazsalikomlevél

A víz felét összeöntjük a citromok kifacsart levével és a cukorral, elkeverjük, és pár percig melegítjük, hogy a cukor elolvadjon, majd visszahűtjük.  Az epret megmossuk, leszedjük a zöld szárát, és egy aprítógépben a cukros-citromos vízzel és a bazsalikommal együtt összeturmixoljuk.  Ha kész, felöntjük a maradék vízzel, és jéggel megpakolt poharakba töltjük.

 

 

Exit mobile version