10 cseresznyés desszert, amit kár lenne kihagyni

nlc | 2017. Június 18.
Akár a vasárnapi ebéd után szeretnéd meglepni a családod egy finom sütivel, akár egy könnyen összedobható desszertre vágysz, a cseresznye jó társad lesz! 10 szuper receptet hoztunk!

Ha hétvége, akkor jöhetnek az édességek! Főszerepben ezúttal a szezon egyik kedvence, a cseresznye, amiből őszintén szólva vödörnyi mennyiséget is képesek vagyunk nyersen megenni, de szerencsére mindig van utánpótlás a szomszéd kertjéből, így még sütit is tudunk sütni belőle. Az idei nagy kedvencünk, a fordított cseresznyés pite, de most hoztunk még 10 másik receptet is, amit érdemes kipróbálni. 

Cseresznyés minicobbler

 

Hozzávalók:

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és előkészítünk több kisebb sütőformát, szufléformát.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és egy tálba öntjük. Megszórjuk a fél evőkanál cukorral, és az 1 teáskanál őrölt fahéjjal és összeforgatjuk.

Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, cukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt, és jól elkeverjük (kézzel vagy kanállal). Elég ragacsos lesz, nem kell megijedni.

A cukros-fahéjas cseresznyét a sütőtálakba adagoljuk, majd a tésztamasszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni és úgy ráhelyezni a gyümölcsre – de mondom, eléggé ragad a massza. Az a lényeg, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket. Sütőbe toljuk és kb. 30 percig sütjük. 

Cseresznyés pohárkrém

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A tejszínt felverjük, a porcukrot és a citrom héját és levét elkeverjük a tejföllel. Óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot is. A cseresznyét megmossuk, és kimagozzuk, a süti maradékot szétmorzsoljuk. Előveszünk kisebb poharakat és összeállítjuk az álmot. Alulra jön egy kis krém, rá egy adag sütimorzsa, rá egy pici citromlé, aztán cseresznye, rá megint krém, megint piskóta. Egészen a pohár tetejéig tetszőleges sorrendben. Hűtőben érleljük 2-3 órán át, de ha sütimorzsával dolgoztunk és nem babapiskótával, akkor még annyi sem kell

Cseresznyés clafoutis

 

Hozzávalók kb. 8 nagyobb szelethez:

A lisztet és a sütőport szárazon elkeverjük, a puha vajat a cukorral és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a joghurtot. Végül beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport. A formát (tortaformában és kisebb tepsiben egyaránt készíthetjük) vajjal kikenjük, liszttel beszórjuk, simára kenjük benne a masszát, és belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Melegen vanília- vagy gyümölcsfagylalttal tálalhatjuk, hidegen kiváló uzsonnasütemény.

Tipp: készíthetjük más gyümölcsből, például meggyből, sárgabarackból, szilvából stb.

 

Cseresznyés túrófánk

Hozzávalók 20-30 darabhoz:

A sodóhoz:

A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét is. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük.

Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.

Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy a cseresznye is megsüljön, akkor ne keverjük bele a masszába, hanem sütés előtt nyomkodjuk a fánkok közepére. 

 

Cseresznyés zabpelyhes süti

Hozzávalók:

Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a cseresznyét is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.

 

Limoncellotorta cseresznyével

Hozzávalók:

A piskótához:

A töltelékhez:

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és 15 cm átmérőjű tortakarikát sütünk belőle. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után kivágjuk a karikából, és középen lapjában kettévágjuk. Utána a tortakarikát kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az alsó lapot.

A töltelékhez a tejszínt a zselatinnal és a porcukorral kemény habbá verjük, és egy részét félretesszük a díszítéshez. A többi tejszínhabba óvatosan belekeverjük a limoncello likőrt, és az így elkészült krém kétharmadát az előkészített piskótalapra kenjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét, néhány szemet meghagyva a díszítéshez. A tetejére helyezzük a másik piskótalapot, és erre kenjük a maradék krémet. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután eltávolítjuk róla a karikát és a papírt, majd ízlés szerint a tejszínhabbal és a cseresznyével díszítjük.

Tipp: limoncello helyett más, általunk kedvelt likőrt is használhatunk, például meggylikőrt, narancslikőrt, triple secet stb.

 

Levendulás, cseresznyés kevert süti

Hozzávalók:

Készítünk levendulás porcukrot két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott cseresznyét.

Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.

Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.

Ricottás-cseresznyés tekercs

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-os sütőben vékony téglalapot sütünk belőle. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!

A puha vajat a porcukorral és a narancshéjjal kihabosítjuk, majd a túrót hozzáadva tovább habosítjuk. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és erre a papírra visszahelyezzük a piskótát úgy, hogy az a része legyen felül, amelyről a papírt lehúztuk. A krémet egyenletesen elkenjük a piskótán, majd belenyomkodjuk a cseresznyeszemeket. A sütőpapír segítségével szorosan feltekercseljük.

Az így elkészült tekercset vágódeszkára tesszük, és hűtőben 2-3 órát dermesztjük, utána tálalható.

 

Cseresznyés–mandulás süti

A tésztához

A cseresznyés töltelékhez

Mérd ki a lisztet a tésztához a recept szerint megadott mennyiségben, keverd el benne a sót, add hozzá a cukrot. A hideg vajat lehetőleg villával vagy burgonyanyomóval keverd a liszthez. Morzsás állagot kell kapnod. (Kézzel nem tanácsos hozzáérni, mert a melegtől a vaj megolvad, és másként szívja magába a lisztet, mint hidegen. A nyári gyümölcsös sütemény pedig így elveszítheti omlósságát.) Végül a hideg vizet is töltsd a lisztes-vajas keverékhez, és keverd a tésztát simára lehetőleg továbbra is úgy, hogy kézzel ne érintsd meg. A könnyen gyúrható tésztát oszd kétfelé. Ha szükséges, kevés hideg vízzel lágyíthatod. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőszekrényben legalább másfél órát.

Közben készítsd el a klasszikus sütihez a cseresznyés tölteléket. Főzőedénybe töltsd a félbevágott cseresznyét. Add hozzá a cukrot, hagyd állni 15 percet. Öntsd hozzá a vizet, majd lassú tűzön forrásig hevítsd, de legalább addig, hogy a cukor feloldódjon a lében. Töltsd hozzá a citromlevet, a vaníliaaromát és a kevés főzőlében simára kevert kukoricalisztet. A forrásban lévő cseresznyét továbbra is kevergetve sűrítsd a kukoricaliszttel. Vedd le a tűzről, tedd félre.

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

A hűtőből kivett tészta egyik felét egyenletesen simítsd a kivajazott, liszttel megszórt pite- vagy süteményformába úgy, hogy a sütőforma széléig érjen. Töltsd meg a cseresznyével. A tészta másik felét nyújtsd ki, és derelyeszaggatóval vagy késsel vágj belőle ujjnyi széles csíkokat. Rácsozd a cseresznyés sütemény tetejét. Végül a felvert tojással kend meg a rácsokat. Told a sütőbe és süsd 45 percig. Ekkor szórd meg a süteményt a mandulaszeletekkel, és told még vissza 10 percre. A sütőformát hűvös helyre téve érdemes megvárni, amíg a süti teljesen kihűl.

Fahéjas porcukorral meghintve kínáld.

 

Cseresznyés csokis parfé

Hozzávalók kb. 10 szelethez: 

A cukrot és a tojássárgáját kevergetve gőz fölött csípősre főzzük, ami azt jelenti, hogy az ujjunkkal ellenőrizve forrónak érezzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen belőle rántotta! Ezután levesszük a gőzről, és gépi habverővel addig habosítjuk, míg teljesen kihűl. A tejszínt kemény habbá verjük, és fellazítjuk vele a tojássárgájás habot. Az így elkészült krém egyharmadát félretesszük, a kétharmad részébe pedig belekeverjük a megolvasztott étcsokoládét.  

Egy kenyér- vagy őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és az aljára kenjük a csokoládés krém egyharmadát. Erre rétegezzük a fehér rész felét, majd belenyomkodjuk a cseresznyéket. A rétegezést így folytatjuk tovább, legvégül a csokis résszel lezárjuk, és a fagyasztóba tesszük néhány órára. Ha megfagyott, kiborítjuk egy tálcára, eltávolítjuk róla a fóliát, és tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal, illetve cseresznyével díszítjük.

 

Exit mobile version