Június derekán tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei a budai vendéglátóhelyen, amely számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket.
Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztóládákat jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet.
Az ellenőrök 30 kilogramm jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak megsemmisítését. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt pedig azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését.
A hvg.hu úgy tudja, hogy a bezárt hely a Hepinagyi Kft. egyik budai palacsintázója, ehhez a céghez tartoznak a Nagyi palacsintázója névre hallgató kedvelt étkezdék, melyekből egész hálózat működik Budapesten.
A Nébih szerint a palacsintázó ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha
- a 24 órás üzemeltetéshez igazított takarítási utasítást kidolgozták,
- a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített technológiát biztonságossá tették,
- a HACCP-rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszer-biztonsági oktatását elvégezték,
- és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a Nébih szakembereinek bemutatták.