Rákkeltő babakekszet vontak ki a forgalomból

nlc | 2017. Július 07.
Kivonják a forgalomból a belga "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszet, mert az a megengedettnél tízezerszer több akrilamidot tartalmaz. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Technológiai hiba miatt a megengedett akrilamidérték tízezerszeresét mérte a belga “Belkorn” Biskids Bio almás ízű babakekszben a belga élelmiszerhatóság, ezért uniós szintű riadót fújt, így az érintett kekszeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból.  A kekszeket valószínűleg túlsütötték, ezért ugrott meg bennük az akrilamidszint.

“Belkorn” Biskids Bio almás ízű babakeksz

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

A termékből Magyarországon kívül jutott Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek, és ne egyék meg. 

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer “barnulását” és számos ízösszetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben – mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé – előfordul. Az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

 

 

 

Exit mobile version