Ha még nem tettük, érdemes lehet kipróbálnunk néhány kagylós receptet, kagylóval ugyanis meglepően könnyű a dolgozni, és egyszerűen készíthetünk belőle gazdag, mediterrán ragut. Az alábbi receptben a chili csípőssége és a citrus frissessége keveredik, az isteni szósz kitunkolása a ropogós pirítóssal pedig egészen földöntúli élmény!
Hozzávalók:
- 6 ek. sózatlan vaj kockákra vágva
- 2 nagyobb mogyoróhagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
- 1 ek. paradicsomszósz
- 1 csésze sör
- 1 csésze koktélparadicsom
- 1 konzerv csicseriborsó lecsöpögtetve
- 2 ek. sambal chilipaszta (helyettesíthető a chili más formájával)
- 24 kagyló alaposan megmosva
- 1 ek. friss lime-lé
- 4 vastag szelet rusztikus kenyér
- 2 ek. olívaolaj
- só
- 1/2 csésze friss korianderlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
1. 4 evőkanál vajat dobjuk egy nagyobb fém serpenyőbe és olvasszuk meg, majd pirítsuk meg rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát is! Adjuk hozzá a paradicsomszószt és keverjük össze!
2. Adjuk hozzá a sört és a paradicsomokat is és forraljuk, hogy a sör alkoholtartalma elpárologjon. Ezután dobjuk a mártásba a csicseriborsókat, adjuk hozzá a chilit és a kagylókat, és főzzük tovább fedő alatt 5-10 percig.
3. A serpenyőt vegyük le a tűzről, és azokat a kagylókat, amik nem nyíltak ki, dobáljuk ki az ételből! Keverjük az ételbe a lime levét és a maradék 2 evőkanál vajat!
4. A kenyérszeleteket locsoljuk meg olívaolajjal és enyhén sózzuk majd grillezzük vagy pirítsuk meg! A kagylóragut tálaljuk friss korianderrel és lime szeletekkel!