Sült céklából elképesztően gazdag és tápláló hummuszt készíthetünk, a meseszép, élénklila szín pedig csak hab a tortán! Ha kicsit több idő jut a konyhai feladatokra, készítsük el mellé az isteni céklalevél pesztót is – így lesz igazán teljes az izgalmas mártogatós!
Hozzávalók:
A hummuszhoz:
- 2 kisebb vagy 1 nagy cékla
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 csésze főtt csicseriborsó átmosva és lecsöpögtetve
- 1/4 csésze tahini
- 2 evőkanál mandulavaj
- egy fél citrom leve
- 1/3 csésze olívaolaj
- só és bors
- pirított szezámmag és fenyőmag a tálaláshoz
A céklalevél pesztóhoz:
- 1 és 1/2 csésze nyers céklalevél apróra vágva
- 3 evőkanál pirított fenyőmag apróra vágva
- 3 evőkanál parmezán
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A céklákat és fokhagymákat csomagoljuk alufóliába, és süssük meg őket 45-60 percig. Ha kihűltek, hámozzuk meg a céklákat és a fokhagymákat is.
2. Robotgépben pürésítsük a csicseriborsót, a tahinit, mandulavajat és a citromlevet. Adjunk hozzá 1/3 csésze vizet, hogy fellazítsuk kicsit. Adjuk a krémhez a sült céklákat és fokhagymákat is. Krémesítsük olívaolajjal és még több vízzel, ha szükséges. Selymes, krémes keveréket kell kapnunk.
3. Készítsük el a céklalevél pesztót: robotgépben keverjük össze a hozzávalókat, míg sűrű pasztát kapunk belőle. Keverjük a hummuszba, vagy együk külön a krémhez. A hummuszt tálaljuk pirított szezámmaggal és fenyőmaggal.