Nem fogunk hazudni, SEMMI nem veri a hagyományos, ropogós és papírvékony olasz tésztából készült pizzát. Pláne nem a karfiol. De ha szeretnénk egészségesen táplálkozni, és örülnénk neki, ha még a kőkemény diéta-időszakokban is élvezhetnénk a rendszeres pizzaélményt, akkor az alábbi recept a legjobb barátunk lehet!
Hozzávalók:
A “tésztához”:
- 1 nagy fej karfiol rózsákra szedve
- 1/4 csésze frissen reszelt parmezán
- 1/2 csésze frissen reszelt mozzarella
- 1 tk. szárított olaszos fűszerkeverék
- 1 tk. fokhagymapor
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. bors
- 2 nagyobb tojás enyhén felverve
A feltéthez:
- 1 és fél csésze fűszeres paradicsomszósz
- 1 csésze frissen reszelt mozzarella
- 1/4 fej lilahagyma vékony karikákra vágva
- 1/3 csésze szeletelt gomba
- 1/4 csésze pepperoni
- 1/4 csésze fekete olajbogyó
- 1/4 csésze kaliforniai paprika
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra! Ha van pizzasütő lapunk vagy kövünk, helyezzük a sütőbe, ha nincs, sima tepsiben is megsüthetjük.
2. A karfiolrózsákat tegyük robotgépbe, és aprítsuk durva porrá, majd öntsük át egy biztonságos edénybe, fedjük le egy papírtörlővel és tegyük a mikróba úgy 5 percre. Várjuk meg, amíg kihűl.
3. Ez után rakjuk a karfiolt törölközőbe, és csavarjuk ki belőle az összes nedvességet! De tényleg az összeset, ismételve a csavarást. Ha ez megvan, tegyük a karfiolt egy (száraz!) tálba és keverjük össze a többi hozzávalóval – gyúrjunk tésztát belőle!
4. A tésztából formázzunk lapos kört, és tegyük a pizzakőre vagy a tepsibe! Süssük 10-12 perc alatt aranybarnára!
5. Ha ez megvan, pakoljuk rá a feltéteket és süssük további 15-20 percig, míg a sajt teljesen megolvad rajta, és egy kis színt is kap!