Hétvégi menü 40 fokos hőségre

nlc | 2017. Augusztus 04.
Olyan nagy a hőség, hogy legszívesebben a hétvégi menüben minden fogás fagyiból állna, amit egy-két liter jéghideg limonádéval váltogatnánk. Ha ennyire nem is lesz egyoldalú a menünk, arra azért törekedtünk, hogy ne legyen benne semmi olyan, ami miatt órákig kellene a sütőt járatni.

Már júliusban is volt egy-két hasonló hétvégi menü, mert akkor is inkább csak a strandon heverésztünk, de ez a mostani hét és hétvége még azokon a napokon is túltesz: már tényleg csak egy túlélő kánikula hétvégi menüt bír el. Könnyű, nyári receptek, amelyeket villámgyorsan el tudtok készíteni. Napozás és pancsolás után ennyi még biztos belefér.

Müzlis joghurt – jégkrémformában

Hozzávalók:

 

Főzzük fel a gyümölcsöt cukorral, míg szirupos, krémes masszát nem kapunk belőle (eperdarabok maradhatnak benne). Keverjük össze a joghurtot, a tejet és a mézet – ha nem találjuk elég krémesnek az állagát, adjunk hozzá még több tejet. Vegyük ki a joghurtos krém negyedét, és keverjük össze a granolával. Készítsük elő a jégkrémes formákat, és töltsünk az aljára egy keveset a joghurtos masszából. Rétegezzük rá a granolát, aztán a gyümölcsöt, és folytassuk ebben a sorrendben, míg a forma tetejére nem érünk.  Helyezzük el a pálcikákat, és legalább 6 órán keresztül fagyasszuk.

Dinnyeleves pirított sonkával

 

Hozzávalók:

A dinnyék magjait eltávolítjuk, és a húsukat felkockázzuk. A koktélparadicsomot is feldaraboljuk. Mindent egy tálba adagolunk, és botmixerrel turmixoljuk. A sonkaszeleteket száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk, majd felszeleteljük. A levest a sonkachipsszel tálaljuk.

Tonhalas csicseriborsó-saláta

 Hozzávalók (12 adaghoz):

A tonhal kivételével minden hozzávalót keverj össze egy nagy tálban. Végül púpozd a tonhalat a tetejére, és lazán keverd el a salátában. Fogyaszd pitával, pirítóssal, kuszkusszal vagy magában.

 

Citromos tiramisu

 

Hozzávalók:

A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét. 

Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat. 

Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk.  A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük. 

A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Proseccós málnafagyi

 

Hozzávalók:

Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a cukrot 1/4 csésze vízzel, és készítsünk belőle tiszta, folyékony cukorszirupot. Egy turmixgépben pürésítsük össze a málnákat, a cukorszirupot és a proseccót, majd öntsük a keverékeket tetszőleges jégkrémformába. Ha szükséges, szúrjunk pálcikát a jégkrémbe. Nagyjából 2 és fél óra alatt a fagyasztóban elkészülnek a jégkrémek, amiket máris élvezhetünk a vízparton ülve!

Avokádósaláta tükörtojással

 

Hozzávalók:

A spenótot, az avokádót, az áfonyát, a quinoát és a tökmagot keverd össze egy nagy tálban. Süsd ropogósra a baconszalonnát, majd ha kihűlt, morzsold kis darabokra. A serpenyőben maradt zsiradékon készíts a tojásokból tükörtojást. Oszd el négyfelé a salátát, és mindegyik adag tetejére tégy egy kis bacont és 1-1 tojást. Az almaecetet, a mézet és a sót keverd össze. Ha maradt még egy kis zsiradék, keverd azt is hozzá, majd locsold a dresszinget a salátára. Jó étvágyat hozzá!

 

Exit mobile version