A sok évig napilapoknál dolgozó Christian Millau 1969-ben, kollégájával, Henri Gault-val alapította meg a nevüket viselő étteremkalauzt, amely ma a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban.
Megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault & Millau kalauz, Magyarországon pedig négyszer jelent meg a kiadvány. Itthon is a Gault & Millau által kitalált húszpontos rendszerben értékeltek, így lehetőség nyílt az éttermek nemzetközi összehasonlítására.
Az 1970-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra – írja az MTI. Henri Gault 2000-ben hunyt el.