Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon a lecsót, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztroőrülteket is megihleti.
Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: terítéken a rizses és a rántott lecsó!
Rizses lecsó
Hozzávalók 4 személynek
- 5 dkg húsos szalonna
- 10 dkg puha füstölt kolbász
- 6 lecsópaprika
- 1 hegyes erős paprika (opcionális)
- 4 nagy paradicsom
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg rizs
- ½ l paradicsomlé
- 1 ek. só
- 1 tk. fűszerpaprika
- ½ tk. füstölt fűszerpaprika
- ½ tk. őrölt kömény
- ½ tk. frissen őrölt bors
A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben, amelynek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük.
A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével, és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk.
Rántott lecsó
“Mindent kirántunk, és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya” – árulta el Dóra.
Hozzávalók 4 személynek
- 1/2 adag rizses lecsó
- 1 egész tojás
- 3 ek. zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 2 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- kb. 1 l étolaj
A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd felvert tojásba, és ismét zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és leitatjuk a felesleges olajat.
További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!