Grillezett sajt karamellizált hagymával
Hozzávalók:
- 1 tk. cukor
- 2 nagy fej (felszeletelt) vöröshagyma
- 5 ek. puha (nem sózott) vaj
- 12 szelet rusztikus olasz kenyér
- 1 ek. repce olaj
- 2 tk. sherry vagy fehérbor ecet
- 225 g vékonyra szeletelt gruyere sajt
Elkészítés
1) A repceolajat és egy evőkanál vajat nagyobb egyenesfalú serpenyőben közepes tűzön felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk sülni a hagymát. Időről-időre megkeverjük, és addig sütjük, míg a hagyma sötétbarna és karamellizált lesz (kb.25 percig). Beleöntjük a borecetet, a cukrot és 2 evőkanál vizet. Spatulával gondosan lekapargatunk minden odasült darabkát a serpenyő aljáról. Addig főzzük, míg az összes folyadék elpárolog. A hagymát átrakjuk egy előkészítő edénybe és félretesszük.
2) Vajazzuk meg minden szelet kenyér egyik oldalát. Vajazott oldalával lefele fektessünk 6 szelet kenyeret egy munkafelületre. Mindegyikre helyezzünk két szelet Gruyere sajtot, arra egy adag hagymát, majd megint két szelet sajtot. Tetejére újabb szelet kenyeret teszünk, vajazott oldalával felfelé.
3) Közepes tüzön felmelegítünk egy öntöttvas palacsintasütőt. Belerakjuk a szendvicseket, és addig sütjük míg a sajt olvadni kezd, és a kenyér aranybarna lesz (kb.2-4 perc). Megfordítjuk, és addig sütjük, míg ez a fele is aranyszínűre barnul, és sajt megolvad (kb. 2-4 perc). A szendvicseket félbevágjuk és azonnal felszolgáljuk.
Burgonya és ecetes uborka saláta
Hozzávalók:
- 1,5 tk. só
- 125 ml majonéz
- 1 ek. mustár
- 680 g apró (trikolor) burgonya
- 3 ek. uborkalé és 1/4 bögre feldarabolt ecetes uborka
- 2 ek. felaprított friss petrezselyem
- 1/4 tk. frissen őrölt fekete bors
- 1/2 közepes, felszeletelt vöröshagyma
- 5 db felkarikázott kemény tojás
- díszítésnek pirospaprika
Elkészítés
1) Helyezzük a burgonyát egy nagy fazékba. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy kb 2,5 centivel ellepje. Közepesen nagy tűzön felforraljuk, majd addig főzzük, míg a burgonya a beleszúrt villáról könnyedén leesik (kb 20-28 percig). Öntsük le a vizet és hagyjuk kihűlni. Amikor megfelelően lehűlt, vágjuk félbe a burgonyákat.
2) Egy nagy előkészítő edényben öntetté keverjük össze a majonézt, az ecetesuborkát, az uborkalevet, a mustárt, a sót és a borsot. A keverékhez óvatosan hozzáöntjük a burgonyát, a vöröshagymát és a tojást és óvatosan megforgatjuk, hogy mindenre jusson az öntetből. Megkóstoljuk, és ízlés szerint változtathatunk az ízesítésen. A salátát petrezselyemmel és pirospaprikával díszítjük.
Mályvacukros nasi pohárban
Hozzávalók a pudinghoz:
- 115 g cukor
- 1/4 tk. finom só
- 750 ml tejszín vagy ha van, teljes tej
- 2 ek. (nem sózott) vaj
- 30 g étcsokoládé
- 115 g durvára vágott tejcsokoládé
- 2 nagy tojássárgája
- 25 g kukoricaliszt
- 1,5 tk. vaníliakivonat vagy vanília aroma
a ropogós kekszkéreghez:
- 5-10 db teljes kiőrlésű keksz
a tetejére:
- 6 db teljes kiőrlésű keksz
- 50 db kicsi mályvacukor
Elkészítés
1) A kekszkéreg elkészítéséhez a kekszeket egy ételdaraboló edényébe helyezzük, majd morzsává őröljük. Mindegyik 150 ml-es edénybe 2 evőkanál teljeskiőrlésű kekszmorzsát mérünk ki. A kekszmorzsát egy kanál hátával az üvegedény aljára nyomkodjuk. A maradék kekszmorzsát félretesszük.
2) A puding elkészítéséhez a tejet a tűzhelyen egy lábasban felforrósítjuk (de nem forraljuk fel!). Használhatunk hőálló edényt és mikrohullámú sütőt is, ebben az esetben kb 1 percig magas teljesítményen melegítjük. A tojássárgáját egy közepes előkészítő edénybe ütjük, felverjük, majd hozzáadjuk a forró tejet. Először csak lassan, folyamatos keverés mellett, nehogy a tojás összeálljon rántottává. Addig folytatjuk, míg az összes tejet hozzáadtuk.
3) A cukrot, a sót és a kukoricalisztet egy közepes lábasba öntjük, majd simára keverjük. Lassan, folymatosan és egyenletesen öntve, nehogy összecsomósodjon, belekeverjük a tejes keveréket. Közepesen alacsony tűzön főzzük, folymatos keverés mellett, míg a keverék besűrűsödik és bugyogni kezd (kb. 10 percig). Hozzáadjuk a tej- és az étcsokoládét, és kb. 2 percig kevergetjük, míg a csokoládé teljesen el nem olvad. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, valamint a vaínília kivonatot. A pudingot szétosztjuk az üvegedényekbe, lehűtjük, és 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben tároljuk, míg teljesen összeáll.
4) Az édesség tetejének elkészítéséhez tálalás előtt két órával kivesszük az üvegedényeket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek. Közvetlenül a tálalás előtt a pudding tetejére a félretett teljeskiőrlésű kekszmorzsából újabb réteget adagolunk. Ezt a miniatűr mályvacukrokkal fedjük le. A mályvacukrokat flambírozó pisztollyal megbarnítjuk. Mindegyik üveges desszert tetejét egy nagyobb darab keksszel tesszük teljessé.
Vacsorára vendégül látni a barátainkat klassz dolog. Vagy mégsem? Van, akit örömmel tölt el, hogy megcsillogtathatja konyhaművészetét, mások tanácstalanul tipródnak, mit készítsenek. A Food Network új műsorában Tiffani Thiessen színésznő (Beverly Hills 90210, Divatalnokok, Miért pont Brian?) hollywoodi ismerőseit kényezteti finom fogásokkal. Ő tényleg megadja a vacsoraparty módját. A Vacsora Tiffaninál szeptemberben és októberben péntekenként látható a már magyarul is elérhető Food Networkön.
Még több vendégváró finomság az NLCafé-n:
- Vendégváró recept: gyors, könnyű, isteni
- Nem csak édesen jó: vendégváró sós muffinok
- Édes falatok: vendégváró gombócok