Az évtized elején összesen 17-18 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottak be, és félő volt, hogy nemcsak a termelés, de a feldolgozás is megszűnik az országban. Most azonban, az Univer beruházásainak köszönhetően, megmenekült az ágazat, a termelés a többszörösére emelkedett – írja a Magyar Idők.
Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke elmondta idén mintegy 1500 hektáron foglalkoztak ipari paradicsommal, becslések szerint 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz, jövőre pedig minden eddiginél dinamikusabb bővülésre számít a szakember.
Az Univer kecskeméti telephelyén augusztus végén adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsomfeldolgozó üzemét. A cég ezzel 140 ezer tonnára növelte, gyakorlatilag megduplázta éves kapacitását. A beruházás eredményeként jövőre 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot a gazdálkodók – írta a lap.
Ledó Ferenc megjegyezte: az ipari paprika helyzete korántsem ilyen jó, a termelők egyre kisebb területen foglalkoznak szabadföldi paprikával, mert gyakorlatilag nincs, aki leszedje a terményt.