Giada de Laurentiis sztárséf pestós szendvicse garantáltan nagy favorit lesz.
Hozzávalók:
A pestóhoz:
- 1 bögre* dió
- Durvaszemű só
- 2 kis fej brokkoli, szirmaira bontva (kb. 3 bögre)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. méz
- 1 tk. citromhéj, + 2 ek. citromlé, (kb. fél cirom leve)
- 1 bögre extra szűz olívaolaj
- ½ bögre frissen reszelt parmezán sajt
*1 bögre = 2,5 dl
A szendvicshez:
- 8 szelet rusztikus kenyér
- 4 szelet csirkemell
- ¼ tk. pirospaprika pehely
- Durvaszemű só
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. citromlé (egy fél citromból)
- 1-2 nagy paradicsom, vastag szeletekre vágva, majd megfelezve
A pesto elkészítéséhez először is 180°C fokra előmelegítjük a sütőt. A diót szétterítjük egy sütőlapon, majd 6-8 percig pörköljük, amíg illatos nem lesz. Közben egyszer megrázzuk.
Egy közepes fazékban közepes lángon sós vizet felforralunk. Beleszórjuk a brokkolit és körülbelül 4 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt brokkolit jeges fürdőbe rakjuk át, és 3 percig hűlni hagyjuk. Kiemeljük a jeges fürdőből, és jól lecsöpögtetjük. Ezután a brokkolit konyhai robotgép táljába helyezzük és hozzáadjuk a fokhagymát, a diót, a mézet, a citromhéjat, a citromlevet és ½ teáskanál sót, majd finomra aprítjuk. Miközben a gép még jár, fokozatosan beleöntjük az olívaolajt. A pestót átöntjük egy kisebb tálba, és belekeverjük a parmezán sajtot. Lefedjük és félretesszük.
A szendvics elkészítéséhez közepesen nagy lángon előmelegítünk egy konyhai grill serpenyőt.
A kenyeret oldalanként 2 percig grillezzük, míg megpirul és aranybarna lesz. A csirkemell szeleteket ½ teáskanál sóval és paprika pehellyel megízesítjük, és kevés olívaolajt öntünk rá. A hús szeleteket a serpenyőbe helyezzük, és oldalanként 3-4 percig pirítjuk, míg jól átsül, és aranybarna lesz. A kész húsra még a serpenyőben ráfacsarjuk a citromlevet. A csirkehúst kiszedjük, és egy tányérra helyezzük.
A szendvicsek összeállításához körülbelül 1 evőkanál pestót kenünk mindegyik kenyérszeletre. Négy szelet kenyérre 2-2 paradicsom szeletet teszünk. A paradicsomra jön a szelet hús, arra pedig még egy (üres) szelet kenyér. Felszolgáláshoz a szendvicseket félbevágjuk.
A pesto több lesz, mint amit most felhasználunk. Légmentesen záródó edényben 4 napig tárolható.
Az Otthoni főzőcske Giadával októberben hétfőtől csütörtökig 11:00-tól dupla részekkel látható a Fine Living csatornán, a Giada Olaszországban pedig péntekenként 21:00-tól dupla részekkel, ismétlés vasárnaponként 19:00-tól.