Az almás pite, bármelyik országban készüljön is, könnyen elkészíthető, illatos sütemény, mely az otthoni ízeket idézi meg. Igazán nem kell hozzá sok alkotóelem, hiszen elég, ha a spájzban található alapanyagokat előkapjuk, s már indulhat is a sütés.
Az almás pite nemzetközi
Almából készülnek a legfinomabb házi sütemények: a klasszikus amerikai almás pite meghódította az egész világot: itt a tészta vékonyabb, és a szaftos tölteléket szinte kanállal a legegyszerűbb megenni. A magyar almás pite titka pedig az, hogy a tölteléke kevésbé szétfolyós, nem áztathatja el az alatta lévő tésztaréteget. Érdemes azt is kipróbálni, mit tudnak az olaszok az almás pite frontján.
Az almás pite hozzávalói
- 70 dkg alma
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 citrom
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk. fahéj
Az almás pite elkészítése
- A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és félretesszük. Az almákat megpucoljuk, félbevágjuk és magházát kiszedjük. Vékony szeletekre vágjuk, és elfelezzük a szeleteket, majd meglocsoljuk a citromlével, hogy felhasználásig ne barnuljanak meg.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral.
- Egy másik edényben elektromos habverővel a tojásokat kihabosítjuk a cukor felével és a csipet sóval. Amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a cukor másik felét is, és ezzel is alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a kihabosított tojáshoz az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat és a fahéjat is.
- Folyamatos kevergetés mellett kanalanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Végül a tejet tesszük bele, hogy lazítsunk a tésztán.
- Az almaszeleteket leszűrjük és óvatosan a tésztába keverjük, és a kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.