Bár elmúlt a halloween, a sütőtök továbbra is hódít az ősz egyik fontos szimbólumaként. Most pizzatészta formájában. Ha valami ütős meleg ételt készítenél, próbáld ki ezt a szuper sütőtökös-sonkás pizzatésztát!
Hozzávalók
500 gramm liszt
2 teáskanál instant élesztő
1 ½ teáskanál kóser só
115 gramm sütőtökpüré
0,6 dl extra szűz olívaolaj
PIZZA
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
245 gramm ricotta sajt
60-65 gramm rukkola
85 gramm sonka
65 gramm morzsolt kék sajt
1 – 2 evőkanál balzsamecet
egy csipet tengeri só és őrölt fekete bors
Egy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót, egy másikban pedig a sütőtököt és az olívaolajat 1 csésze meleg vízzel. Add hozzá a sütőtökös keveréket a lisztkeverékhez, és habverővel keverd alacsony sebességgel 3 percig, majd közepessel még 2 percig, amíg a tészta teljesen sima nem lesz. Öntsd át a masszát egy kivajazott vagy kiolajazott tálra, és fedd le folpackkal. Hagyd állni egy órán át, míg körülbelül a duplájára nem dagad.
Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. Közben finoman kezdd kinyújtani a pizzatésztát hosszú, ovális alakban. Kend meg a felületét 1 evőkanál olívaolajjal. Kend rá a ricottát a tésztára, de ne teljesen a szélekig, majd süsd 10-12 percig, míg a kérge aranybarnára nem sül.
Ha kivetted a pizzatésztát a sütőből, szórd meg a tetejét sonkával és rukkolával, majd tedd rá a kék sajtot is. Önts rá még 1-2 evőkanál olívaolajat, és esetleg egy kis balzsamecetet is tehetsz rá. Sózd, borsozd ízlés szerint.