Á, semmi, csak a hétvégi menü, bundás naranccsal meg libahúspástétommal

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2017. November 17.
Ha még nem tudod, miből álljon a hétvégi menü, akkor most adunk pár jó tippet. Olyan menüt hoztunk ma, amit feltétlenül ki kell próbálnod. Nem győzöd majd fogadni a sok dicséretet.

A kirándulós hétvégéken gyors receptekből áll a hétvégi menü, diéta idején meg diétás receptekből, és még sorolhatnánk, mennyi mindentől függ, mivel készülünk a hétvégére. Mi most egy nyugis hétvégét tervezünk, így lesz idő sütni-főzni, és ha már úgyis rászánjuk magunkat, olyan ételeket fogunk készíteni, amelyekre hétköznap biztos, hogy nem lenne időnk, energiánk. Előre szólunk, hogy valószínűleg már a friss reggeli kaláccsal leveszel a lábáról mindenkit, de folytasd tovább a főzőcskézést, mert a java még csak a reggeli után jön!

Fahéjas legyezőkalács

Hozzávalók:
A tésztához:

A töltelékhez:

A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük és egy nagyobb tálba öntjük őket. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a sót és a lisztet. A lisztet úgy 400 grammig bátran, aztán fokozatosan. Attól függően, hogy hogy áll a dagasztás.

Merthogy második lépésben elkezdjük dagasztani a tésztát. Gyúrjuk, gyúrjuk, és ha ragad, jöhet hozzá még liszt. Nekem most 465 grammot vett fel összesen, de volt már kevesebb is. Az a lényeg, hogy szép, sima legyen a tészta, és hogy váljon el az edény falától. Ha megvan, pici lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 45 percig kelesztjük.

Közben a töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat. Kivajazunk egy nagy püspökkenyérformát – vagy két kisebbet.

Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30×50 cm-es téglalap legyen belőle. Ezt megkenjük a töltelékkel, úgy, hogy a töltelékből maradjon 1-2 evőkanálnyi.
A megkent tésztalapot 6 csíkra vágjuk, majd az így kapott csíkokat egymásra rakjuk. Ezt az emeletes tésztát 6 darabba vágjuk, majd az így kapott kb. négyzetes lapokat „élükkel” az előkészített püspökkenyérformá(k)ba állítjuk. Meglocsoljuk a maradék töltelékkel a tetejét és pihentetjük 30 percig.

175 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd egészben kivesszük a formából, és aztán tépkedjük egyik szeletet a másik után.

 

 

Almás sütőtökleves

Hozzávalók (4 személyre):

Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.

Kecskesajtos ravioli diópesztóval

Ravioli 4 személyre:

Töltelék:

Feltét:

A raviolihoz a durumlisztet keverjük el egy csipet sóval, a tojássárgájával, az olívaolajjal és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. Gyúrjuk simára, felezzük meg, és nyújtsunk belőle két vékony lapot. Az egyikre helyezzünk egymástól 3-4 cm-re sajtkockákat, és tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. A töltelék körül nyomjuk össze alaposan a két tésztaréteget, majd derelyevágóval vágjunk négyzeteket. 

A diópesztóhoz a dióbelet törjük egészen apróra, a petrezselymet vágjuk finomra, a megpucolt fokhagymát aprítsuk fel. Keverjük el mindezt az olívaolajjal, fűszerezzük kevés citromlével, sóval, frissen őrölt borssal. A tésztát 1-2 perc alatt főzzük ki lobogó, sós vízben. Szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzunk rá diópesztót, és azonnal tálaljuk.

 

Bundás narancs 

Hozzávalók 4 személyre: 

A narancsokat mossuk meg, szeleteljük fel vékonyan. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük el a borral, a liszttel és a porcukorral. A fehérjét verjük fel kemény habnak, keverjük a boros krémhez. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Sütés előtt mártsuk be a boros tésztába a narancskarikákat, forró olajban süssük őket aranybarnára. Melegen, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Libahúspástétom

Hozzávalók 4 személyre:

A libahúst szedegessük le a csontokról, késsel aprítsuk egészen apróra. Keverjük el a libazsírral, az aprított snidlinggel, kapribogyóval, a zúzott fokhagymával és citromhéjjal. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, mustárral, citromlével. Tegyük a krémet kapcsos üvegbe vagy tálkába, hűtőszekrényben tároljuk. Kínáljuk friss vagy pirított kenyérrel.

 

Exit mobile version