Retró kedvenc: sós perec házilag

nlc | 2017. December 16.
Ez volt az a sós süti, amiből nem tudott a mami eleget készíteni. Akármikor sütött sós perecet, mindig elfogyott még azelőtt, hogy leültünk volna az asztalhoz.

Az édes retró sütik mellett volt néhány sós kedvenc is, ilyen volt a sajtos tallér, a mama legeslegjobb krumplis pogácsája és a sós perec is. Ma már kicsit ritkábban készül házilag a perec, de még most is pontosan ugyanolyan finom, mint régen. Imádjuk!!!

Hozzávalók kb. 8 db-hoz:

A tésztához:

A főzéshez:

A tetejére:

Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle. A tálba visszatéve, tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk. A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Exit mobile version