Az édes retró sütik mellett volt néhány sós kedvenc is, ilyen volt a sajtos tallér, a mama legeslegjobb krumplis pogácsája és a sós perec is. Ma már kicsit ritkábban készül házilag a perec, de még most is pontosan ugyanolyan finom, mint régen. Imádjuk!!!
Hozzávalók kb. 8 db-hoz:
A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss
- 2 tk. só
- 1 ek. cukor
- 350 ml langyos víz
- 50 g puha vaj
A főzéshez:
- 2 l víz
- 1 csomag szódabikarbóna
A tetejére:
- durva szemű tengeri só
Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle. A tálba visszatéve, tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk. A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.