Az a jó a téli hétvégékben, hogy van idő sütni-főzni. Ilyenkor jobban ráérünk, belefér a korizás és a délutáni séta mellett egy kiadós ebéd, és még az esti filmre is tudunk sütni egy kis ropogtatnivaló kekszet. Aztán persze majd tavasszal és nyáron rátérünk a lazább, gyorsabb receptekből álló hétvégi menükre, de most még jól fog esni ez a téli hétvégi menü.
Kakaós gofri
Hozzávalók 4 főre:
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 20 g cukorhelyettesítő (xilit/eritrit)
- 2 közepes méretű tojás
- 50 g rizsliszt
- 50 g kölesliszt
- fél tk. szódabikarbóna
- 10 g cukrozatlan (holland) kakaópor
- 1 dl mandulatej
Robotgéppel keverjük habosra a vajat és az édesítőt. Egyesével adjuk hozzá az alaposan megmosott tojásokat, majd keverjük tovább. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a liszteket, a holland kakaót és a szódabikarbónát. Előbb fakanállal, majd robotgéppel keverjük össze a masszát, majd adjuk hozzá a mandulatejet és azt is keverjük el. A kész masszát hűvös helyen fél órán keresztül pihentetjük, majd forró gofrisütőben megsütjük. Tálalhatjuk tetszőleges gyümölcsökkel, lekvárral és joghurttal.
Hagymaleves sajtos pirítóssal és pirított hagymával
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 szelet magvas kenyér
- 100 g ementáli sajt
- 1 l húsleves
- 1 kis csokor petrezselyemzöl
- napraforgóolaj
- só
- frissen őrölt fekete bors
A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kenyérszeleteket nagyobb darabokra vágjuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagyma héját lefejtjük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés napraforgóolajat hevítünk, hozzáadjuk a vékonyra szelt hagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. A húslevest felforrósítjuk.
Közben a kenyérszeleteket egyszemélyes tűzálló tálkákba helyezzük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, ha van, grill programon, megpirítjuk. A forró levest a sajtos pirítósokra merjük, megszórjuk a sült hagymával, valamint az aprított petrezselyemzölddel, és a tartalmas levest azonnal tálaljuk.
Pestós rizottó Jamie Olivertől
Hozzávalók:
- 1,1 liter alaplé
- 2 ek. olívaolaj
- diónyi vaj
- 1 fej finomra aprított vöröshagyma
- 2 gerezd megtisztított és felaprított fokhagyma
- kis darab apróra vágott zellergumó
- 400 g rizottórizs
- 2 pohár száraz fehérbor
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 70 g vaj
- 115 frissen reszelt parmezán
A pestóhoz:
- 1 marék fenyőmag
- fél gerezd felaprított fokhagyma
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 3 nagy marék friss, összevagdosott bazsalikomlevél
- 1 nagy marék frissen reszelt parmezán
- extra szűz olívaolaj
A pestóhoz a fenyőmagot sütőlapra szórjuk és 1-2 percre sütőbe toljuk. Nem kell megbarnulnia, csak átmelegednie. A fokhagymát egy csipetnyi sóval és a bazsalikomlevelekkel összezúzzuk egy mozsárban, majd a fenyőmagot is megtörjük és hozzáadjuk. Rászórjuk a parmezán felét, alaposan összedolgozzuk és adunk hozzá pár csepp olívaolajat: épp csak annyit, hogy megkösse és krémesen lazává tegye a pestót. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd belekeverjük a maradék parmezán javát.
Ha kész a pestó, elkészítjük a fehér rizottót. Felforrósítjuk az alaplevet, az olívaolajat és a vajat egy másik edénybe tesszük, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, zellert és pároljuk kb. 15 percig, vigyázva, hogy ne kezdjen el barnulni. Ha a zöldség megpuhult, hozzákeverjük a rizst, és nagyobb lángon főzzük tovább. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, kb. 1 perc után felöntjük a fehérborral, majd kevergetjük tovább, míg a bor belefő a rizsbe. Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplevet, és egy csipetnyi sót. Levesszük a lángot, és lassan gyöngyöztessük tovább, hogy a rizs semmiképpen ne kapjon oda. Fokozatosan, kanalanként adagoljuk az alaplevet, közben folyamatosan kevergetjük. Arra kell figyelni, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi alaplevet, ha az előző adagot már beszívta a rizs. Kb. 15 perc elegendő. Ha kóstolással úgy tűnik, hogy még nem főtt meg a rizs, akkor még folytasd tovább az alaplé adagolását, ha már megpuhult, de harapható, akkor vedd le a tűzről. Ekkor kell hozzáadni a vajat és a parmezánt és jól átkeverni, majd fedő alatt pihentetjük kb. 2-3 percig. Ezt nem szabad kihagyni!
Csokis pohárkrém
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 2 banán
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg natúr joghurt / tejföl
- 2-3 ek. porcukor
- 10-15 dkg csokis keksz / sütimorzsa
- 10 dkg étcsokoládé
A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és összeforgatjuk. A csokis kekszet vagy a maradék süti felaprítjuk, kis kockákra vágjuk, vagy morzsoljuk, a banánt felszeleteljük. A poharakba krémet kanalazunk, rászórunk egy adag sütimorzsát, következik pár szelet banán, majd ismét krém, és így tovább, a pohár tetejéig. Olvasztott étcsokival meglocsoljuk, és tálalhatjuk is!
Gorgonzolás diós keksz
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 8 dkg puha vaj
- 10 dkg gorgonzola
- 10 dkg búzaliszt
- 2 csipet só
- 10 dkg darált dió
A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.
Karfiolfasírt
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 tojás
- 2 bögre reszelt sajt
- 1 bögre zsemlemorzsa
- só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk, és összegyúrjuk.
A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.