A bögrés sütik sorát ma egy szuper finom bögrés francia palacsintával folytatjuk. Porcukorral, lekvárral, Nutellával is fenséges!!
Bögrés palacsinta (Fotó: Rupáner-konyha)[/caption]Hozzávalók a francia palacsintához:
- 5 db tojás
- 1 bögre 2,8 %-os tej
- 5 dkg vaj
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1 bögre habtejszín
- fél bögre porcukor
- 2 bögre finomliszt
1 bögre = 2,5 dl
1. A vajat langyosra olvasztjuk.
2. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is.
3. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük. Vagyis a szokásos egy merőkanál helyett háromnegyed merőkanálnyi tésztát öntünk a palacsintasütőbe.
4. A sütéshez használt vajat csak melegítjük, hevíteni tilos, mert elég! Fontos, hogy félrehúzzuk a palacsintasütőt a tűzhelyről, amikor beletesszük a vajat (kb. egy szűk mokkáskanálnyi mennyiséget minden palacsinta előtt!). Ami még lényeges, hogy csak közepes fokozaton süssük őket.
5. Ha a széle megszilárdul (nem ragad), már fordíthatjuk is.
6. Simán vaníliás cukorral meghintve is megállja a helyét, de természetesen tölthetjük, locsolhatjuk kedvünkre. Nem nyúlhatunk mellé!
Az ízhatást tovább gazdagíthatjuk, ha a tésztához keverünk fél deciliter rumot vagy borpárlatot, reszelt narancs- és citromhéjat.
Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrésmézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki.